8°C
Mostar 16°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

07.09.2024 / 12:39 Svijet - Kijev

Ukrajina: Rusija lansirala 67 dalekometnih dronova Shaheed

Ukrajina: Rusija lansirala 67 dalekometnih dronova Shaheed
Foto: X
Ukrajinske zračne snage saopćile su u subotu da je Rusija lansirala ukpno 67 dronova dugog dometa Shaheed u masovnom noćnom napadu, od kojih su 58 uspjeli oboriti.

Zračne snage su u saopćenju na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram navele da su jedinice protivzračne odbrane pokrenute u akciju u 11 regija širom Ukrajine.

Krhotine drona pronađene su pored zgrade parlamenta u glavnom gradu Kijevu, objavilo je zakonodavno tijelo u zasebnom saopćenju koje je objavilo na svojoj službenoj stranici na Telegramu skupa s nekoliko fotografija.

Rijetkost je da ruska raketa ili bespilotna letjelica stigne toliko daleko u centar Kijeva jer je grad zaštićen mrežom protivzračnih odbrambenih sistema iz sovjetske ere i Zapada.

Vladin kvart na vrhu brda u centru grada možda je najbolje branjeno mjesto u Ukrajini jer se u njemu nalaze i ured  predsjednika i kabinet  centralne  banke.

Fotografije na Telegramu pokazuju najmanje četiri komada krhotina razbacanih po tlu u blizini zgrade parlamenta. Jedan komad  je u podnožju stepenica do glavnog ulaza u zgradu, dok je drugi komad metala izgledao izrešetan šrapnelima.

Od početka svoje invazije u februaru 2022., Moskva je lansirala hiljade projektila i bespilotnih letjelica Shaheed na Ukrajinu.

Zračne snage Kijevu saopćile su da su bespilotne letjelce lansirane iz dvije pogranične regije u Rusiji, kao i s poluotoka Krima koji je okupirala Rusija, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo