5°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

27.08.2024 / 07:45 Crna hronika - Pet dana od tragedije

Sanski Most tuguje: Motivi zločina i dalje nepoznati, odgađa se početak nastave?

Sanski Most tuguje: Motivi zločina i dalje nepoznati, odgađa se početak nastave?
Foto: Arhiva
Pet dana je prošlo od ubistva troje uposlenika Gimnazije u Sanskom Mostu, a u tom gradu i dalje vladaju tuga, nevjerica ali i mnogo pitanja.

Motivi zločina se još istražuju, kažu iz Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, a trebali bi biti utvrđeni tek nakon što se saslušaju svjedoci.

Krizni štab za psihološku podršku svima koji su pretrpjeli traumu već je počeo sa aktivnostima u Sanskom Mostu.

"Danas smo na području Sanskog Mosta započeli aktivnosti rada sa uposlenicima Mješovite srednje škole i Gimnazije Sanski Most. Krizni tim je danas održao sastanak i dobio prve informacije na bazi kojih će se donositi dalje odluke. Jedna jako značajna podrška za uposlenike obje ustanove i mislimo da će se na ovakav način najbolje stabilizirati situacija", kaže Albijana Trnavci, predsjednica Kriznog štaba.

Izvjesno je da će biti prolongiran početak nove školske godine, barem u Gimnaziji i Mješovitoj srednjoj školi koje su pod istim krovom.

"Ministarstvo će donijeti odluku, kada je u pitanju rad škola u Sanskom Mostu. Razmatramo mogućnost da to prolongiramo dok će ostale škole početi sa radom", rekao je Denis Osmankić, ministar obrazovanja USK.

Za osobe koje su bile prepoznate kao neko ko je ostavljao pečat na mlade živote danas je kasno. Prevencija je neophodna, kaže zastupnica u Skupštini Unsko-sanskog kantona Fatka Kulenović koja je još 2019. predlagala inicijativu za zaštitu integriteta prosvjetnih radnika.

"Na način da se svaki verbalni i fizički napad na nastavno osoblje smatra napadom na službenu osobu. Nažalost, to se do danas nije desilo. Opet ću apelirati da pokrenemo jednu takvu inicijativu jer nije 5 do 12 nego 12 i 5", riječi su Fatke Kulenović.

Počinilac trostrukog ubistva je, s druge strane, u stabilnom stanju i van životne opasnosti. Nakon oporavka slijedi mu ispitivanje, ali i proces u okviru kojeg mu prijeti višegodišnja zatvorska kazna.

Mještani Sanskog Mosta kažu - život u ovoj opštini kao da je stao. Pitaju se zašto, koje su okolnosti i razlozi zbog kojih bi neko ubio radne kolege.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo