5°C
Mostar 15°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

26.08.2024 / 14:03 Politika - Saopćenje

SDA: Entitetu RS se ne može uzeti ono što nema - a nema državnu imovinu, ona pripada BiH

SDA: Entitetu RS se ne može uzeti ono što nema - a nema državnu imovinu, ona pripada BiH
Bakir Izetbegović / FENA

Stranka demokratske akcije tvrdi da je javnost u Bosni i Hercegovini je već navikla da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u samo nekoliko dana daje kontradiktorne izjave te da na dnevnoj bazi mijenja stavove.

 

- Posljednji primjer je njegov servilan odnos prema direktoru CIA-e i tvrdnja da nikad nije planirao secesiju, te samo dan-dva kasnije tvrdnja da će „proglasiti secesiju ako neko dirne imovinu i odluči da ona pripada Bosni i Hercegovini“. Kao i obično, Dodik manipulira i iznosi neistine, zanemarujući činjenice koje proizilaze iz Ustava i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Entitetu RS niko ne može uzeti ono što taj entitet nema – a nema imovinu. Ta imovina pripada državi Bosni i Hercegovini - kazali su.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, dodali su, nizom odluka od kojih je posljednja donesena ove godine - jasno utvrdio da entitet RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje pitanja nepokretne državne imovine, jer je to, u skladu s relevantnim odredbama Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine.

- Dodik svjesno vara vlastiti narod da od entiteta može napraviti državu s imovinom. Istovremeno, u pokušaju da dođe do novca kojim bi krpio rupe u budžetu, vara i investitore koji žele graditi u entitetu RS. Svi potencijalni investitori morali bi imati na umu da prema presudi Ustavnog suda BiH entiteti nisu nadležni za raspolaganje državnom imovinom na bilo koji način, uključujući prijenos vlasništva, zakup, koncesiju ili privremenu upotrebu - kazali su.

Zbog toga će, prije ili kasnije, biti poništene kao nezakonite sve investicije koje se pokušavaju realizovati na državnoj imovini, uloženi novac propasti, a oni koji su ih omogućili, na čelu sa Miloradom Dodikom, krivično odgovarati, saopćeno je iz SDA.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo