5°C
Mostar 15°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

26.08.2024 / 13:44 Politika - MVP BiH

Konaković o zadržavanju Severine: Odraz jednog režima

Konaković o zadržavanju Severine: Odraz jednog režima
Foto: Cropix

Nakon što je sinoć hrvatska pjevačica Severina zaustavljena od strane srbijanske policije i ispitivana između ostalog i o Srebrenici, oglasio se ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

"Srbija je zaustavila i ispitala Severinu samo zato što je govorila istinu o Srebrenici", objavio je Konaković na platformi X.

"Ova akcija je jasan odraz jadnog režima koji javne ličnosti poput Selme Bajrami i Severine doživljava kao nacionalnu prijetnju, dok istina o Srebrenici ostaje njihova noćna mora", zaključio je Konaković.

Podsjetimo, Severina je zaustavljena na granici sa Srbijom u 19.35 sata, u Srbiji je trebalo da nastupi na privatnom slavlju povodom rođendana u 23 sata. Na granici je bila do 23:35h, a na zabavu nije otišla.

Severina je kazala da su je ispitivali oko Srebrenice. "Policajac mi je rekao kako je morao guglati što sam govorila dok se vozio prema granici, pa sam ga uputila, kad je već guglao mene, da progugla izjave Milorada Dodika iz 2004. godine u emisiji Senada Hadžifejzovića, kada je rekao ‘‘Znam što je bilo u Srebrenici, bio je genocid‘‘. Pitala sam organa reda i zašto nisu uhapsili njemačkog kancelara Olafa Scholza nedavno kad im je došao u posjet, budući je Njemačka glasala u Ujedinjenim narodima za rezoluciju o Srebrenici? Rekla sam mu da im je predsjednik bio Miloševićev ministar informiranja pa ih očito nije dobro informisao", kazala je Severina.

"Srbijo, volim te... i želim da što prije postaneš demokratska. Ali neću više nikad doći u Srbiju dok vam ovaj ne sjaše s vlasti", poručila je Severina.

Čak se i srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić oglasio se o zadržavanju hrvatske pjevačice Severine Vučković na srbijanskoj granici.

“Severina nije ni privedena ni uhapšena, niti joj je odbijen ulazak u Srbiju, ali je zadržana zbog kontrole”, rekao je Dačić.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo