16°C
Mostar 21°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 20°C
Bihać 13°C

22.08.2024 / 10:42 Svijet - New York

FBI pretresao domove dvojice Amerikanaca povezanih s ruskim medijima

FBI pretresao domove dvojice Amerikanaca povezanih s ruskim medijima
Foto: Agencije
FBI je tokom ovog mjeseca pretražio domove dvojice Amerikanaca povezanih s ruskim državnim medijima, uključujući bivšeg inspektora za oružje Ujedinjenih nacija i savjetnika republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa 2016.

Ti potezi uslijedili su nakon nedavnih američkih upozorenja da ruska vlada pokušava utjecati na američke predsjedničke izbore u novembru.

Jedan dom u Delmaru u New Yorku bio je povezan sa Scottom Ritterom, bivšim inspektorom za oružje Ujedinjenih nacija i kritičarom američke vanjske politike, dok je drugi u Virdžiniji bio povezan s Dimitrijem K. Simesom, savjetnikom u Trumpovoj prvoj predsjedničkoj kampanji 2016. godine.

Obojica su odvojeno potvrdila pretrage u medijskim izjavama i nisu bili dostupni za daljnje komentare.

FBI je u srijedu saopćio da je proveo "sudski odobrene aktivnosti za provođenje zakona na određenim lokacijama" kada su agenciju upitali o medijskim izvještajima o pretresima.

Američki obavještajci saopćili su da je Rusija još "dominantna prijetnja" američkim izborima i da Moskva koristi složeni arsenal alata kako bi podržala jednog od kandidata i posijala podjele. Rusija odbacuje te optužbe.

New York Times javio je u srijedu da je amreričko ministarstvo pravde pokrenulo širu krivičnu istragu protiv Amerikanaca koji su sarađivali s ruskim državnim televizijskim mrežama. Pozvao se na američke zvaničnike koji su obaviješteni o istrazi. FBI više nije to komentirao.

Uskoro se očekuju nove pretrage i moguće su krivične prijave, javio je Times pozivajući se na neimenovane zvaničnike. Tužioci nisu objavili optužbe protiv Simesa i Rittera.

Simes, koji vodi sedmični talk show na ruskoj državnoj televiziji Prvi kanal, izjavio je drugom državnom mediju, Sputnjiku, kako smatra da je pretres FBI-a bio "pokušaj da me se prestraši, diskreditira, nanese se šteta mojoj sposobnost da živim u Sjedinjenim Državama ili čak posjećujem Sjedinjene Države, i također se nanese štetu mojim finansijama.”

Ritter, koga je 2011. godine porota osudila za online seksualno zlostavljanje maloljetnika, kazao je da je pretraga FBI njegovog doma povezana s brigom koju američka vlada ima o navodnom kršenju Zakona o registraciji stranih agenata. Zakon od Amerikanaca zahtijeva da otkriju političke aktivnosti u ime stranih vlada.

On negira kršenja i kazao je kako smatra da je pretres osveta za njegovu kritiku američke vanjske politike, uključujući i onu prema Ukrajini. Kazao je da je sarađivao u istrazi.

Ritter je u državnom mediju Russia Today (RT) ove sedmice napisao da je "vanjski saradnik (tj. kontaktor) RT od aprila 2020. godine", prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo