21.08.2024 / 23:30 Fudbal - Play-off

Dedić sa Salzburgom na korak do Lige prvaka

Dedić sa Salzburgom na korak do Lige prvaka
Foto: X
Odigrane su četiri utakmice play-offa za najelitnije evropsko klupsko takmičenje, Ligu prvaka.

RB Salzburg je slavio na gostovanju kao i praška Sparta, bez pobjednika u duelima Midtjyllanda i Slovana, Young Boys na domaćem terenu savladao Galatasaray.

Na Areni Lublin u Poljskoj, Dynamo je ugostio austrijskog predstavnika za koga je od prve minute nastupio i reprezentativac Bosne i Hercegovine, Amar Dedić koji je na terenu proveo svih 90 minuta. Gosti iz Austrije su do vodstva došli u 29. minuti golom mladog napadača Nene Dorgalesa. U drugom poluvremenu gosti već u 49. minuti dolaze do novog pogotka. Švicarac, Sandro Scharer je dosudio jedanaesterac, a siguran izvođač bio je dvadesetjednogodišnji Kjaergaard i tako postavio konačnih 0:2, piše SCsport.

Revanš meč ovih klubova planiran je za 27. august 2024. godine.

U danskoj je na MCH Areni, Midytjylland dočekao slovački Slovan iz Bratislave. Gosti zahvaljujući golu Cesara Blackamana dolaze do prednosti od 0:1 u 59. minuti. Domaćin je nakon primljenog pogotka zaigrao mnogo ofanzivnije, a rezervista Edward Chilufya je nakon samo četiri minute provedene na terenu postigao izjednačujući gol. Odluka o ekipi koja će nastupiti u grupnoj fazi Lige prvaka bit će donijeta u revanšu koji je planiran za 28. august.

Švedski predstavnik, Malmo na domaćem terenu je dočekao češku Spartu. Gosti su u 30. minuti slavili vodeći gol koga je postigao defanzivac domaće ekipe Jens Stryger Larsen. Sparta do kraja, tačnije u 88. minuti dolazi do još jednog gola, strijelac za konačnih 0:2 bio je dvadesetrogodišnji Matej Ryneš. Revanš susret u Pragu zakazan je 27. august, a domaćin će braniti stečenu prednost od dva gola.

Možda najveće iznenađenje večerašnjih utakmica play-offa viđeno je Švicarskoj gdje je domaćin, Young Boys savladao turskog velikana, Galatasaray rezultatom 3:2. Domaćin je već nakon tri minute igre imao prednost od 1:0, Joel Monteiro je pogodio na asistenciju Filipa Ugrinića, a isti igrač je duboko u sudijskoj nadoknadi prvog dijela povećao prednost domaćina na 2:0. Nominalni favorit, Galatasaray je ipak u drugom poluvremenu uspio izbjeći poraz. Michy Batshuayi je tokom ljetnog prelaznog roka prešao iz Fenerbahcea u Galatasaray, a nakon nepunih 60 sekundi igre uspio je smanjiti prednost Young Boysa i postići gol za 2:1. Šest minuta kasnije, u 72. minuti, neumoljivi Batshuayi postiže svoj drugi gol na utakmici za 2:2.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima na Wankdorff stadionu, u 84. minuti je iskusni Abdulkerim Bardakci skrivio jedanaesterac, dobio drugi žuti karton odnosno crveni, a siguran izvođač penala bio je asistent prvog gola Filip Ugrinić koji je pogodio za konačnih 3:2.

Revanš susret švicarskog i turskog predstavnika je na rasporedu 27. augusta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo