04.08.2024 / 18:30 Svijet - Napadnutni i migranti

Nezapamćeno nasilje u Britaniji: Divljanje, provale, paljevine i napadi širom zemlje

Nezapamćeno nasilje u Britaniji: Divljanje, provale, paljevine i napadi širom zemlje
Foto: Tanjug/PA via AP/Danny Lawson
Šesti dan nastavljeni su protesti u Velikoj Britaniji, od kojih mnogi uključuju krajnje desničarske i antiimigrantske grupe, nakon napada nožem u Southportu, što je dovelo do vala dezinformacija na internetu.

Jučer je širom Britanije uhapšeno više od 100 ljudi, a slično je i danas.

Snimci s društvenih mreža pokazuju kako demonstranti u hotelu Holiday Inn Express u Rotherhamu pale predmete postavljene uz zgradu.

Provalili u hotel

Izgrednici su također viđeni kako bacaju stolice i druge predmete na policajce i razbijaju prozore. Neki su uspjeli provaliti u hotel. A dvije odredbe iz Odjeljka 60 uvedene su u Liverpoolu i Southportu na 12 sati. Nalozi su postavljeni danas u 14 sati i ostat će aktivni do sutra u dva sata ujutro. Uvedeni su kako bi se spriječili incidenti i kriminal nakon nasilja i nereda viđenih u centru Liverpoola u subotu.

Ova naredba daje policajcima većee ovlasti da zaustave i pretraže pojedince u područjima Liverpoola i Southporta i osmišljeni su za sprečavanje ozbiljnog nasilja. Liverpool je jučer doživio jedno od najgorih nasilja. Uhapšene su 23 osobe dok su neredi trajali do kasno u noć. I policija Sjeverne Irske saiopćila je da "oštro osuđuje" jučerašnje scene nasilja u Belfastu.

Rekli su da je protest uključio oko 600 ljudi u području gradske vijećnice jučer ujutro i tokom večeri. Neredi su prijavljeni u području Sandy Row gdje je zapaljen poslovni prostor.

Haos u Liverpoolu

"Kao rezultat jučerašnjeg nereda, danas imamo posla s nizom izvještaja o oštećenjima, napadima i paljevinama - kao i drugim povezanim prijestupima", rekao je pomoćnik šefa policaje Davy Beck.

U Boltonu je danas do 22 sata uvedena obavijest o aktivaciji odjeljka 34. On policajcima daje dodatne ovlasti da se pozabave bilo kim ko sudjeluje u izazivanju "antisocijalnog ponašanja". Policajci će moći zaustaviti i udaljiti svakoga ko uzrokuje, ili je vrlo vjerovatno da će izazvati uzbunu ili uznemirenost javnosti.

I Policija Manchestera jučer je uvela Odjeljak 34 u dijelovima grada. Glavna inspektorica Natasha Evans rekla je da su "ove ovlasti odobrene kao odgovor na povećanu protestnu aktivnost".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo