30.07.2024 / 14:48 Svijet - Uhapšeno 206 osoba

Interpolova operacija: Zaplijenjena droga i hemikalije vrijedne 1,6 milijardi dolara

Interpolova operacija: Zaplijenjena droga i hemikalije vrijedne 1,6 milijardi dolara
Foto: Ilustracija

Interpolovoj operacija protiv krijumčarenja narkotika širom Evrope, Severne Amerike i Afrike uhapšeno je više od 200 ljudi, dok su zaplijenjeno droge i hemikalije za njihovu proizvodnju u vrijednosti od 1,6 milijardi dolara, saopćila je u utorak ta međunarodna policijska organizacija.

Operacija "Lionfish Hurricane" u aprilu i maju dovela je do zapljeneno 615 tona droga i hemikalija, navela je policijska organizacija sa središtem u Lionu u Francuskoj.

Pored toga, operacija je dovela do hapšenja 206 ljudi i zapljene 65 ukradenih automobila, oko 30.000 detonatora i "narko-podmornice" plovila koja se koriste za transport kokaina kroz južnoameričke vodene puteve i preko Atlantika, saopćio je Interpol.

"Vrijednost droge zaplijenjeno u ovoj dvomjesečnoj operaciji veća je od BDP-a nekih zemalja, što jasno pokazuje razmjere problema sa kojima se suočavaju organi za sprovođenje zakona“, naveo je u saopćenju Jurgen Stock, šef organizacije koja broji 196 zemalja članica.

Statistike Svjetske banke pokazuju da manje od 20 najmanjih zemalja sveta ima ekonomsku proizvodnju manju od 1,6 milijardi dolara.

Interpol je saopćio da je zaplijenjeno rekordnih 505 tona hemikalija za proizvodnju droge i eksploziva.

Operacija u okviru operacija "Lionfish" od 2013. godine, finansirala je britansko ministarstvo unutrašnjih poslova i uključivala je 31 zemlju pored drugih međunarodnih organizacija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo