13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

26.07.2024 / 12:39 Politika - Efektno, bez suštine

Mehanizam koordinacije nema veze s Planom rasta

Mehanizam koordinacije nema veze s Planom rasta
Foto: FENA

Procedura usvajanja Programa reformi u vezi sa Planom rasta za BiH nema nikakve veze sa mehanizmom koordinacije.

Poručio je ovo na svom nalogu na društvenoj mreži X, Denis Zvizdić član kolegija Predstavničkog doma PSBIH i bivši predsjedavajući Vijeća ministara, u čijem je mandate usvojen Mehanizam koordinacije sa EU.

Time su potpuno demantovane tvrdnje da je za propast Plana rasta odgovoran Mehanizam koordinacije, što su tvrdili zvaničnici dijela vladajuće koalicije, poput Naše stranke.

Naime, zastupnica NS-a Sabina Čudić jučer je na press konferenciji efektno, ali ispostaviće se potpuno pogrešno, poentirala kako će “jučerašnji dan će ostati zapamćen kao dan kada je SDA oborila "Aprilski paket 2".

- Upravo je ovaj mehanizam koordinacije, koji je SDA potpisala s HDZ-om, omogućio blokiranje evropskog puta putem nižih nivoa. Da podsjetim građane da mehanizam koordinacije daje alate premijerima kantona da zaustave evropski put BiH i da ucjenjuju više nivoe, poručila je Ćudić.

Da zastupnica koja obnaša vlast nije upoznata s materijom o kojoj govori, ne svjedoči samo reakcija Denisa Zvizdića, već i ona premijera FBIH i predsjednika SDP-a Nermina Nikšića.

- Nadležni Radni tim za Plan rasta nije dio mehanizma koordinacije, već je osnovan Odlukom o imenovanju članova ovog tima (Službeni glasnik BiH 8/24), potvrdio je jučer u svojoj reakciji Nikšić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo