7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

04.09.2024 / 22:30 Politika - Nervoza raste

Muke sa sankcijama: Dodik i Amidžić vrše pritisak na banke

Muke sa sankcijama: Dodik i Amidžić vrše pritisak na banke
Foto: FENA

Amerika pokušava da očuva svoju stratešku poziciju i to nije problem, sve dok ne dođu ovdje na naš prostor da uređuju odnose, onako kako oni to žele, istakao je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik za RTRS.

Kada je riječ o sankcijama koje je Amerika uvela, Dodik ističe da je to direktno ugrožavanje privrede RS, a samim ti i egzistencije radnika i članova njihovih porodica.

- Nema privrednog i finansijskog sistema bez banaka. Banke su stvorene da prihod prave isključivo od kamate, a ne provizijom na plaćanje. Banke su stvorene da prihod prave isključivo od kamate, a ne provizijom na plaćanje. To su društvene pare, ali smo mi suviše mali, da to promijenimo. Takav sistem je još uvijek zastupljen u Švedskoj - navodi Dodik.

Ističe, da se zatvarnjem bankovnog računa, bilo kome, direktno ruši ustavni poredak.

- Banke su "potrčale" da poslušaju Amerikance i pokazali određenu dozu straha. Te banke radeći na takav način ruše čitav politički, zakonski i ustavni poredak u RS. Ne mogu da uruše na jednoj bazi, čitav jedan sistem. Јa imam sankcije, nemam račun, primam platu preko pošte, ali otkud vam pravo da kada nema nekog izričitog navedenog u sankcijama, da se njima zatvaraju računi. Time se ruši ustavni poredak u RS, koji je osnovno pravo - navodi Dodik.

Nešto ranije na RTRS je nastupio i ministar finansija BiH Srđan Amidžić (SNSD) te je govoreći o ponašanju banaka u vezi sa uredbom Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora /OFAK/ o sankcionisanju pojedinaca, rekao da su OFAK-ove uredbe jasne i treba tumačiti slovo, a ne duh tih uredbi, naglasivši da stvari koje sada rade banke nisu propisane tim uredbama.

- Mi smo na putu da pojedinci proizvoljno tumače jasno definisana međunarodna pravila i tim načinom ugrožavaju banke. Pojedinim bankama se prijetilo da će im biti oduzet SVIFT i da će biti zatvorene. Ali i ovakvo ponašanje banaka je kao da ste im oduzeli SVIFT - naveo je Amidžić.

Komentarišući to što su pojedine banke odbile da isplate plate radnicima određenih firmi koje su im uredno dostavile sredstva za to, Amidžić kaže da je to ludost.

"To je ludost a rate kredita uredno su im skinuli. Banke se ne mogu tako ponašati. Nisu banke iznad države, možda ste najbitniji segment države ali niste iznad nje. Te stvari moramo da poravnamo, da ih dovedemo u realnost a sigurno će RS uvažati specifičnost tog sektora“, poručuje Amidžić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo