7°C
Mostar 17°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 12°C

04.09.2024 / 15:18 Politika - Visoki predstavnik

Schmidt sa Durakovićem u Banjaluci, oglasio se Dodik: Kakvi su to uhljebi

Schmidt sa Durakovićem u Banjaluci, oglasio se Dodik: Kakvi su to uhljebi
Foto: X

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas se u Banjoj Luci sastao s potpredsjednikom bh. entiteta RS Ćamilom Durakovićem.

Razmijenjena su mišljenja o aktuelnim političkim kretanjima u BiH s posebnim osvrtom na položaj povratničkih zajednica u RS.

Visoki predstavnik je istaknuo da secesionističke i autoritarne tendencije, zajedno s negativnom retorikom koja stvara podjele, koče napredak na putu reformi i integracije, što ima posljedice u stvarnom životu za sve građane BiH.

Političke elite moraju pokazati istinsku predanost rješavanju ovih izazova u duhu zajedničkih prioriteta za dobrobit svih, rekao je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a.

Oglasio se Dodik

Schmidt je danas trebalo da prošeta kroz Doboj, a ne Banjaluku, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik, komentarišući današnju šetnju Banjalukom visokog predstavnika sa Ćamilom Durakovićem, potpredsjednikom RS iz reda bošnjačkog naroda.

- Kakvi su to uhljebi koji iznenada dolaze da niko ne vidi. Zašto danas Banjalukom šeta kada zna da nas nema tamo - rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da sa Schmidtovim dolaskom u Banjaluku nema nikakav problem.

- Banjaluka je slobodan grad, ali on nije ušao niti u jednu instituciju. On ima pravo da se sastaje s kim želi u kafani, ali razmislićemo dobro da li je potez potpredsjednika RS Ćamila Durakovića ispravan i udarac RS-u - naglasio je Dodik.

"Mislim da ga sada juri policija da ga izbaci, ako nije već deportovan", rekao je Dodik.

"Kada su me obavijestili, ja sam rekao tražite ga i izbacite ga", kazao je Dodik.

Nakon novinarskog upada da je Schmidt možda došao kao turista, predsjednik SNSD-a je dodao:

"Ne znam, možda je pobjegao kao što je imao običaj da bježi. To je kukavica".

Dodik je danas boravio u Doboju gdje se održala sjednica Glavnog odbora SNSD-a. 

Do sastanka dolazi dan nakon što je Ćamil Duraković objavio da se u RS uvodi novi predmet u kojem će učenici učiti o zločincima Karadžiću i Mladiću kao herojima. 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo