14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

26.07.2024 / 12:06 Svijet - Napad projektilima

Ispaljene rakete na bazu međunarodne koalicije u Iraku

Ispaljene rakete na bazu međunarodne koalicije u Iraku
Foto: X

Više raketa ispaljeno je u četvrtak u pravcu iračke baze gdje se nalaze pripadnici snaga međunarodne koalicije predvođene SAD-om, javili su irački i američki sigurnosni zvaničnici.

"Četiri rakete pale su blizu baze Ain al-Asad u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar”, javio je jedan irački sigurnosni izvor, prenosi Beta.

Drugi irački sigurnosni zvaničnik rekao je da je izvršen napad jednim dronom i tri rakete, koji su pronađeni blizu kruga baze. Američki zvaničnik izjavio je da su projektili pali ispred baze i da prema prvim izvještajima nije bilo materijalne štete ni nastradalih.

Svi izvori su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu imali ovlaštenje da govore za medije. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad. Oružane grupe koje podržava Iran posljednjih su mjeseci u velikoj mjeri u Iraku prekinule slične napade na trupe koje podržava SAD. Jučerašnji napad dogodio se poslije održavanja sigurnosnog sastanka ove sedmice u Washingtonu između iračkih i američkih zvaničnika o budućnosti međunarodne koalicije u Iraku. Grupe koje podržava Iran tražile su da se te snage povuku.

Američki ministar odbrane rekao je u srijedu da su delegacije postigle sporazum o konceptu nove faze bilateralnih odnosa o pitanju sigurnosti.

Ta faza bi uključila saradnju putem Kancelarije za vezu, obuku i tradicionalne programe saradnje u sigurnosnim pitanjima. Dva drona upućena su na trupe stacionirane u istoj bazi 16. jula, a tada nije bilo štete ni povrijeđenih.

SAD ima oko 2.500 vojnika u Iraku i oko 900 u Siriji, u okviru koalicije formirane 2014. za borbu protiv ISIL-a. Ove zime Islamski otpor u Iraku, labava zajednica proiranskih iračkih grupa izvela je više od 175 raketnih udara i napada dronovima u Iraku i Siriji protiv međunarodne koalicije.

U aprilu je raketni napad izveden sa sjevera Iraka bio uperen na bazu koalicije na sirijskoj teritoriji. Krajem januara dronom su ubijena tri američka vojnika u jordanskoj pustinji na granici sa Sirijom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo