8°C
Mostar 16°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

07.09.2024 / 15:21 Svijet - Poglavar katoličke crkve

Papa Franjo stigao u službenu posjetu Papui Novoj Gvineji

Papa Franjo stigao u službenu posjetu Papui Novoj Gvineji
Foto: Arhiv

Papa Franjo doputovao je u petak navečer u Papuu Novu Gvineju, iz Indonezije, gdje će 87-godišnji čelnik Katoličke crkve nastaviti ambicioznu dvanaestodnevnu turneju po jugoistočnoj Aziji i Okeaniji.

Avion aviokompanije Garuda Indonesia s papom i njegovom pratnjom stigao je u Port Moresby, glavni grad Papue Nove Gvineje, gdje će ostati naredne tri noći.

Papu, koji je izlazio iz aviona u invalidskim kolicima, na pisti su dočekali zamjenik premijera John Rosso i visoki članovi Katoličke crkve u zemlji.

Lokalna djeca uručila su mu darove dok je vojni orkestar svirao himnu Vatikana.

Nakon kratke ceremonije na aerodromu, Franjo se navečer uputio u vatikansku ambasadu. Njegov prvi javni događaj u zemlji jeobraćanje političkim čelnicima u subotu.

Tokom boravka u Papui Novoj Gvineji, Franjo će otići na jednodnevni izlet u sjeverozapadni grad Vanimo, prije odlaska iz zemlje u ponedjeljak. Zatim bi trebao posjetiti Istočni Timor i Singapur prije povratka u Rim 13. septembra.

U Indoneziji, najmnogoljudnijoj zemlji u svijetu s muslimanskom većinom, Franjo je pozvao političke vođe da se čuvaju vjerskog ekstremizma.

Papa je također posjetio džamiju Istiqlal, najveću u jugoistočnoj Aziji, i potpisao zajedničku deklaraciju s državnim velikim imamom. U izjavi se poziva na “odlučnu akciju” katolika i muslimana kako bi podstakli svjetske čelnike da se suoče s opasnostima klimatskih promjena.

S letom u petak, Papa će proputovati oko 16.000 kilometara na prekookceanskom putovanju, njegovom najdužem dosad. Dok se vrati u Rim, preći će skoro 33. 000 kilometara, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo