13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

26.07.2024 / 11:13 Svijet - Predsjendički izbori

Obame podržale Kamalu Harris: Ponosni smo na tebe

Obame podržale Kamalu Harris: Ponosni smo na tebe
Foto: The White House

Bivši predsjednik Barack Obama i bivša prva dama Michelle Obama podržali su kandidaturu potpredsjednice Kamale Harris za predsjednicu u videu objavljenom u petak.

"Michelle i ja ne možemo biti ponosniji što te podržavamo i što ćemo učiniti sve što možemo da te dovedemo kroz ove izbore i u Ovalni ured", rekao je bivši predsjednik Harris u telefonskom pozivu na kojem je bila prisutna i njegova supruga, kako se navodi videu, piše CNN.

Harris se zahvalila Obamama na njihovoj podršci i izrazila zahvalnost za njihovo dugogodišnje prijateljstvo.

"Oh, moj Bože. Michelle, Barack, ovo mi toliko znači. Radujem se što ću ovo raditi s vama dvojicom, Doug i ja oboje. I izlaziti vani, biti na terenu," rekla je potpredsjednica.

"Ali najviše od svega, želim vam reći da riječi koje ste izgovorili i prijateljstvo koje ste pružili tokom svih ovih godina znače više nego što mogu izraziti, pa hvala vam oboje. To mnogo znači. I zabavit ćemo se s ovim, zar ne?" dodala je.

Bivša prva dama rekla je da je ponosna na Harris i očekuje da će nadolazeći izbori biti historijski.

"Ne mogu završiti ovaj telefonski poziv bez da kažem svojoj djevojci Kamali da sam ponosna na tebe. Ovo će biti historijski," rekla je Harris.

U zajedničkoj izjavi kojom su objavili podršku, Obame su pohvalile Harris i nabrojale njena dostignuća.

"Ali Kamala ima više od biografije," navodi se u izjavi. "Ona ima viziju, karakter i snagu koje ovaj kritični trenutak zahtijeva. Nema sumnje u našim mislima da Kamala Harris ima tačno ono što je potrebno da pobijedi na ovim izborima i isporuči za američki narod."

Izjava je dodala: "U vrijeme kada ulozi nikada nisu bili veći, ona nam svima daje razlog za nadu."

Obama i Harris, pretpostavljena kandidatkinja Demokratske stranke, redovno su u kontaktu, a on joj služi kao savjetnik kao što je to činio tokom 20 godina njihovog poznanstva, rekao je izvor za CNN ranije ove sedmice.

Obama nije odmah podržao Harris nakon što je predsjednik Joe Biden u nedjelju objavio da se neće kandidirati za reizbor.

"Imam izuzetno povjerenje da će lideri naše stranke biti u stanju stvoriti proces iz kojeg će se pojaviti izvanredan kandidat," rekao je bivši predsjednik u izjavi tada.

Prema izvoru, Obama je vjerovao da je važno da Demokratska stranka ima legitiman proces kojim će delegati izabrati svog novog kandidata. Obamin savjetnik rekao je za CNN da bivši predsjednik zauzima isti pristup kao tokom primarnih izbora Demokratske stranke 2020. godine, pažljivo prateći s namjerom da ujedini stranku kada kandidat bude izabran – bilo da je to Harris ili neko drugi. Obamina izjava imala je za cilj zadržati fokus na Bidenu – njegovom bivšem potpredsjedniku – na dan kada je objavio da se neće kandidirati za drugi mandat, rekao je savjetnik.

Obama je ranije podržavao Bidenove napore za reizbor, prisustvujući na nekoliko prikupljanja sredstava koja su prikupila milione dolara, kao i učestvujući u moderiranim razgovorima s Bidenom i šaljući poruke ohrabrujući pristalice da doprinesu kao dio napora za prikupljanje sredstava.

Demokrate su brzo krenule u proces nominacije Harris, a stranka je u srijedu usvojila pravila za izbor svog predsjedničkog kandidata. Glasanje za službenu nominaciju Harris vjerovatno će početi 1. augusta.

Pravila predviđaju ceremonijalna glasanja za predsjednika i potpredsjednika, kao i glasanje o platformi stranke, tokom Demokratske konvencije, koja je zakazana da se održi u Chicagu od 19. do 22. augusta. Dok će se ceremonijalno predsjedničko glasanje obaviti kao prozivka, glasanje za potpredsjednika vjerovatno će biti glasanje glasom.

Harris još nije izabrala potpredsjedničkog kandidata. Kako je CNN ranije izvijestio, tim advokata i savjetnika provodi jednu od najbržih potraga za potpredsjedničkim kandidatom u modernoj američkoj historiji, s ciljem da se kandidat najavi prije 7. augusta

(Vijesti.ba)

Izdvajamo