14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

26.07.2024 / 10:40 Svijet - Jasper

VIDEO / Šumski požari zahvatili Kanadu, uništena skoro polovina historijskog grada

VIDEO / Šumski požari zahvatili Kanadu, uništena skoro polovina historijskog grada
Foto: X
Ogromni šumski požari uništili su gotovo polovinu historijskog kanadskog grada Jaspera, saopćili su zvaničnici, a požari su još uvijek izvan kontrole. Vatrogasci pokušavaju spasiti što je više zgrada moguće, piše BBC.

Ulice Jaspera na zapadu Kanade sravnjene su sa zemljom, a ono što su nekad bile kuće sada su tinjajuće ruševine. Nema ljudskih žrtava, a oko 20 hiljada turista i pet hiljada stanovnika pobjeglo je iz planinskog područja u pokrajini Alberti, koje je decenijama iznimno popularno među turistima.

Tokom jučerašnje konferencije za medije, premijerka Alberte Danielle Smith rekla je da je "potencijalno 30 do 50 posto građevina uništeno".

"Ne može se poreći da je ovo najgora noćna mora za bilo koju zajednicu", rekla je i dodala da je Nacionalni park Jasper bio "izvor ponosa" mnogim generacijama.

Inače, oko dva i po miliona ljudi svake godine posjeti park i obližnji Nacionalni park Banff.

BBC-jeva novinarka bila je u Nacionalnom parku Jasper kada su planuli požari. Vozila se cijelu noć sa suprugom i kćeri kako bi napustila grad.

"Nebo je postalo tamnocrveno, a onda je zapuhao vjetar, počela je jaka kiša i munje", opisala je.

"Mi smo jedni od posljednjih putnika koji su vidjeli ljepotu Jaspera. Proći će jako puno vremena prije nego što se oporavi. To je krajnje poražavajuće za sve i srce mi se slama", rekla je.

Stotine vatrogasaca iz cijelog svijeta raspoređene su kako bi pomogle u gašenju požara. Primarni cilj im je obuzdavanje plamena koji je zahvatio grad s dvije strane. Pierre Martel, direktor nacionalnog programa upravljanja požarima, rekao je da je požar izazvala grmljavina i da je eskalirao prekjučer jer su ga raspirili snažni vjetrovi.

"Postao je čudovište", rekao je. Plamen je na nekim mjestima dosegao visinu od 100 metara, rekao je jedan zvaničnik.

Mike Ellis, ministar javne sigurnosti Alberte, rekao je da je požar bio pet kilometara udaljen od Jaspera, a zbog vjetra je stigao u grad za manje od 30 minuta.

"Svaki vatrogasac će vam reći da možete učiniti vrlo malo ili ništa kada imate zid plamena koji tako dolazi na vas", rekao je.

Justin Trudeau, kanadski premijer, zahvalio je hitnim službama na odgovoru na šumske požare.

"Dok se pojavljuju srceparajuće slike iz Jaspera, želim zahvaliti hrabrim radnicima hitnih službi koje su trenutno u Alberti i bore se da spase svaki dom koji mogu", rekao je.

Inače, prošle je godine u Alberti izgorjelo rekordnih 2,2 miliona hektara od marta do oktobra. Izvan Alberte, više od 45 aktivnih požara gori u Britanskoj Kolumbiji, a požari su aktivni i u Kaliforniji, Oregonu, Washingtonu, Montani te saveznoj državi Utah u SAD-u.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo