13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

26.07.2024 / 10:10 Svijet - Wang Yi

Kineski ministar vanjskih poslova: Spremni smo sarađivati ​​s Rusijom

Kineski ministar vanjskih poslova: Spremni smo sarađivati ​​s Rusijom
Foto: Agencije

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je da bi Kina i Rusija trebale održavati komunikaciju i koordinaciju u istočnoazijskoj saradnji kako bi promicale regionalni mir i stabilnost u jeku međunarodnih turbulencija.

Wang se u četvrtak sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim tokom samita ASEAN-a u Laosu, gdje je također imao usputni sastanak s indijskim ministrom vanjskih poslova kako bi ublažio napetosti oko dugo tinjajućeg graničnog spora dvije zemlje.

Na sastanku s Lavrovom, Wang je kazao, uprkos turbulentnoj međunarodnoj situaciji i vanjskom uplitanju i otporu, "Kina je spremna surađivati ​​s Rusijom kako bi se međusobno čvrsto podržavali i štitili međusobne temeljne interese", navodi se u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom u petak.

- Rusija će sarađivati ​​s Kinom kako bi podržala centralni položaj ASEAN-a i spriječila sabotažu i uplitanje stranih sila - kazao je Lavrov, navodi se u saopćenju.

Tokom odvojenog trilateralnog sastanka ministara vanjskih poslova Kine, Rusije i Laosa u Vientianeu, Wang je također kazao da "svijet ulazi u novo razdoblje turbulencija i promjena, međunarodni sistem prolazi kroz duboke prilagodbe, a globalni ekonomski oporavak je težak".

Naglasio je da su se "regionalni sukobi odužili, a nestabilnost, neizvjesnost i nepredvidivost prožimaju svijet", navodi se u posebnom saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Očekuje se da će se Wang u petak sastati i s japanskom ministricom vanjskih poslova Yoko Kamikawom. Do subote bi trebao prisustvovati nekoliko sastanaka ASEAN-a, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo