13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

26.07.2024 / 09:37 Svijet - Teritorija saveza

Tri ruska drona pala u Rumuniju, oglasio se i NATO

Tri ruska drona pala u Rumuniju, oglasio se i NATO
Foto: Vijesti.ba / X

Rumunija je izvijestila da je pronašla dijelove ruskih dronova na svom teritoriju.

NATO je izjavio da nema naznaka namjernog napada na teritorij saveza, nakon što su moskovske trupe tokom noći ispalile 38 dugometnih dronova na Ukrajinu. Ukrajinske zračne snage uništile su 25 ruskih dronova, prema riječima njihovog komandanta na Telegramu. Tri drona su nestala nakon što su prešla državnu granicu s Rumunijom, dodao je.

Rumunsko ministarstvo odbrane objavilo je da su dijelovi ruskih dronova Geran 1/2 pronađeni u blizini sela Plauru, preko rijeke Dunav od južnog ukrajinskog lučkog grada Izmaila, koji je napadnut drugu noć zaredom.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak obaranja jednog od dronova, gdje se navodi da su Rumuni koristili njemački protuavionski sistem Gepard. Glasnogovornik NATO-a, komentirajući izvještaje o fragmentima, izjavio je da nema dokaza o namjernom napadu Rusije na teritorij saveza.

"Ova djela su neodgovorna i potencijalno opasna, iako NATO nema informacija koje bi ukazivale na bilo kakav namjerni napad na saveznički teritorij", rekao je glasnogovornik.

Ministarstvo je dodalo da su dva finska borbena aviona F-18, koja su dio NATO-ovih misija zračnog nadzora u Rumuniji, bila u akciji kako bi nadzirala napad. Potraga za dodatnim fragmentima se nastavlja, a sve lokacije na koje su dronovi mogli pasti su izvan stambenih područja i nije došlo do oštećenja infrastrukture.

Rumunija dijeli 650 km dugu granicu s Ukrajinom, a u proteklih godinu dana dijelovi ruskih dronova više puta su zalutali na njen teritorij. Rusija je napala infrastrukturu u južnoj regiji Odese i centralnoj Ukrajini, prema riječima komandanta zračnih snaga.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo