13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

26.07.2024 / 08:40 Svijet - Marija Lvova-Belova

Putinova zvaničnica koja propagira porodične vrijednosti uhvaćena u skandalu s ruskim milijarderom

Putinova zvaničnica koja propagira porodične vrijednosti uhvaćena u skandalu s ruskim milijarderom
Foto: X

Ruski nezavisni istraživački medij Verstka piše kako su se pojavile informacije da je vrhovna kremaljska zvaničnica za prava djece, odnosno Putinova kordinatorica za dječja prava Marija Lvova-Belova, imala ili ima ljubavnu aferu s ruskim milijarderom.

Informacije su se pojavile samo nekoliko sedmica nakon što se oglasila porukom u kojoj je naglasila važnost "porodičnih vrijednosti".

"Sada je teško vrijeme za našu zemlju, a porodica je okružje gdje se možete osjećati zaštićeno. Porodica je mjesto gdje se možete osjećati sigurni u budućnost jer vas vole, prihvaćaju. Za nas su glavne obiteljske vrijednosti. Porodica je za mene mjesto gdje dobivam energiju, ono što me tjera da se ujutro probudim i shvatim da ne živim uzalud", izjavila je Lvova-Belova ranije ovog mjeseca za državne medije.

No, sadržaj poruke je, blago rečeno, neprimjeren ukoliko je 39-godišnja Lvova-Belova doista u vezi ili je bila u vezi s Konstantinom Malofejevim, vlasnikom Cargrada, ultranacionalističke medijske kuće koja podržava rat u Ukrajini, budući da je u braku s pravoslavnim svećenikom Pavelom Kogelmanom od 2003. godine i imaju najmanje desetero djece, od kojih je petero posvojeno, a za sada nije poznato da je podnijela zahtjev za razvod, prenosi britanski The Times.

Inače, Lvova-Belova postala je poznata svjetskoj nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) prošle godine optužio nju i ruskog predsjednika Vladimira Putina i izdao nalog za uhićenje zbog masovne otmice ukrajinske djece. Mnoga ukrajinska djeca, kako su upozoravale brojne organizacije i vlade te prenosili svjetski mediji, deportirana su u Rusiju na ‘preodgoj‘ i indoktrinaciju kako bi bila proruski nastrojena, smještanje u domove za djecu i posvajanje.

Verstka je objavila fotografiju Lvove-Belove i Malofejeva kako se drže za ruke na crkvenoj službi u Jekaterinburgu. Citiraju nekoliko izvora bliskih njoj i Malofejevu, kao i neimenovane zvaničnike u Ruskoj pravoslavnoj crkvi i Kremlju, koji su navodno potvrdili da su u vezi.

Lvova-Belova, koja nije komentirala izvješće Verstke, pokušavala se javno prikazivati kao tradicionalna supruga posvećena svojoj porodici. U Rusiji je zovu "pin-up djevojkom Kremlja". Njezin profil na društvenim mrežama prikazuje je kao ženu odanu konceptu tradicionalne Rusije - tako je za vrijeme korizme prošle godine pozirala u ruskoj pravoslavnoj crkvi noseći tradicionalnu maramu, a kraj fotografije je napisala: "Željela bih, dragi moji, zamoliti za oprost one koje sam svojevoljno ili nehotice uvrijedila. Bila sam dovedena u napast!".

Svog je supruga upoznala kad je bila tinejdžerica i pjevala u crkvenom zboru u Penzi, gradu oko 650 kilometara jugoistočno od Moskve. Jedno od usvojene djece para je tinejdžer iz Mariupolja, ukrajinskog lučkog grada koji su Rusi nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu sravnili sa zemljom, prenosi Jutarnji.hr.

Malofejev, koji je sankcioniran na Zapadu zbog podrške ruskom ratu u Ukrajini, razveo se od svoje supruge prošle godine. Zanimljivo, razveli su se nakon što je on za državne medije rekao da bi "premlatio" svoju kćer ako se ikad odluči razvesti.

Podsjetimo Malofejevu je 2018. godine zabranjen ulaz u Bosnu i Herecegovinu. Prije toga predsjednik RS Milorad Dodik više puta se sastajao sa Konstantinom Malofeevim. Tokom 2017. godine ovaj ruski milijarder nekoliko je puta privatnim avionom dolazio u Banja Luku . Prema podacima sigurnosnih agencija BiH, sa Maelofeevim su u Republiku Srpsku dolazili njegovi saradnici koji vode kompaniju „Marshall Capital“ koja se bavi kreditiranjem, te kompanije „Sigurna Internet Liga“ koja je povezana sa ruskim obavještajnim službama.

„Malofeev je usko povezan sa separatistima u istočnoj Ukrajini i na Krimu. Bivši je poslodavac Aleksandra Brodarija takozvanog premijera takozvane Donjecke narodne republike. Vlada Ukrajine otvorila je krivičnu istragu o njegovoj navodnoj materijalnoj i finansijskoj podršci separatistima“, piše u odluci kojom je Malofeev stavljen na „crnu listu“ EU.

Vjeruje se da je njegov odnos s Lvovom-Belovom pridonio pogoršanju njegovih odnosa s patrijarhom Kirilom, poglavarom Ruske pravoslavne crkve, moćnim saveznikom Kremlja. Stvar će također biti neugodna za ruskog lidera Vladimira Putina, koji je 2024. proglasio "Godinom porodice" u Rusiji.

Kritičari komentiraju da je ova afera primjer licemjerja ruskih zvaničnika. "Propovijedanje vrijednosti kojih se sami ne pridržavate znači da ljude smatrate budalama", napisao je Abbas Galjamov, bivši pisac Putinovih govora i politički analitičar, koji danas živi u egzilu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo