13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

26.07.2024 / 08:33 Svijet - Unutrašnje pripreme

Litvanija razvija plan evakuacije, dobila sredstva EU za jačanje granice

Litvanija razvija plan evakuacije, dobila sredstva EU za jačanje granice
Foto: X

Litvanska ministrica unutrašnjih poslova Agne Bilotajte razgovarala je o masovnoj evakuaciji stanovništva u slučaju ratnog scenarija sa predstavnicima Ministarstava nacionalne odbrane i komunikacija, Nacionalnog centra za upravljanje krizama i drugih zainteresiranih institucija.

Prema njenim riječima, dogovorene su nadležnosti i zadaci institucija u pripremi za evakuaciju stanovnika, a iz opština se trenutno čekaju konkretni podaci o kapacitetima i potrebama, prenijela je litvanska televizija LRT.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje je početkom jula, uputilo pisani zahtjev lokalnim samoupravama u vezi sa evakuacijom i zatražilo od njih da u roku od mjesec i po dana procjene mogućnosti i neophodnost njenog provođenja, prenosi Tanjug.

Prikupljeni podaci trebali bi da budu uvršteni u plan evakuacije, koji će biti testiran tokom vježbi civilne odbrane na državnom nivou.

Bilotajte je navela da će Litvanija dobiti finansijsku podršku Evropske komisije za jačanje zaštite granice sa Rusijom.

“Nedavno je održan sastanak Vijeće ministara unutrašnjih poslova i upućena je vrlo jasna poruka da ćemo dobiti sredstva iz Evrope. Sada je planirano 150 miliona eura, i to za jačanje infrastrukture istočnih granica. Naravno, te finansije ćemo morati da podijelimo, ali mislim da ovo vjerovatno nije kraj”, navela je ministrica.

Litvanska granica sa Rusijom duga je gotovo 275 kilometara. Evropska komisija je Litvaniji već dodijelila gotovo 100 miliona eura podrške za jačanje granice sa Bjelorusijom.

Bilotajte je rekla da očekuje da će odluke o osiguravanju teškog naoružanja graničarima biti donijete na ljeto.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo