13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

25.07.2024 / 11:23 Politika - Foto

U RS osvanuli plakati sa porukom 'Ne u NATO'

U RS osvanuli plakati sa porukom 'Ne u NATO'
Foto: Vijesti.ba

Na području manjeg bh. entiteta RS postavljeni su plakati sa porukom "Ne u NATO".

Jedan takav poslali su nam naši čitatelji iz Istočnog Sarajeva. Plakati su postavljeni na vidljivim mjestima, uz glavne saobraćajnice i javne površine, kako bi privukli pažnju prolaznika.

Vrijedi napomenuti ovo nije prvi put da se plakati sa porukom "Ne u NATO" postavljaju u RS, s obzirom na to da su ovakvi slučajevi zabilježeni i u ranijim godinama.

Poruke "Ne u NATO" uglavnom se pojavljuju na billboardima na kojima se nerijetko ukaže i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

No, činjenica je da je NATO već u BiH i to kao do Daytonskog mirovnog sporazuma.

Naime, Daytonski mirovni sporazum je kroz Aneks 1-A predvidio stalno prisustvo NATO snaga u BIH, prema slovu Sporazuma (Član I, stav 1. tačka b.), koji glasi:

“Podrazumijeva se i daje suglasnost da NATO može uspostaviti takve snage koje će djelovati pod vlašću te podložno vodstvu i političkom upravljanju Sjevernoatlantskog vijeća ("NAC") kroz zapovjedničko ustrojstvo NATO-a. One se obvezuju da će olakšati njihove operacije. Stoga se strane s ovim slažu i slobodno obvezuju da će u potpunosti poštovati sve obveze izložene u ovom Aneksu“.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo