15°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

16.07.2024 / 18:02 BiH - Memorijalni centar Potočari

Traje proces reekshumacija: Za 17 godina otvorena 1052 mezara

Traje proces reekshumacija: Za 17 godina otvorena 1052 mezara
Foto: Vijesti.ba
U Memorijalnom centru u Potočarima jučer je počeo proces reekshumacije koji će obuhvatiti posmrtne ostatke 78 žrtava. Reekshumacije traju do 22. jula.

Posmrtne ostatke bratića Nesiba Suljića, reekshumirala je tetka Behara Ahmetović.

„Kada je ubijen imao je 24 godine. Teško nam pada ovaj proces reekshumacije. Čini mi se težak je kao i dženaza. Šta ćemo, valja imati sabura, od Allaha je sve i naše je da prihvatimo“, priča Behara.



Ovo je 17. proces reekshumacija u Memorijalnom centru Potočari. U proteklih 17 godina otvorena su 1052 mezara u koje su dodani posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni.

„Nekoliko je slučajeva reekshumacija u drugim mezarjima van Memorijalnog centra, a 57 mezara smo otvorili 2 ili 3 puta, pa neke i više. Ovo je jedan od najtežih procesa koji bi ja uporedio i sa dženazom“, kazao je Sadik Selimović, istražitelj u Institutu za traženje nestalih osoba BiH.

Mnoga tijela koja budu reekshumirana, opet nisu kompletna, što pokazuje razmjere genocida u Srebrenici.



„Mi smo na ovogodišnjoj dženazi imali 13 nekompletnih i jedno kompletno tijelo. To govori da još uvijek nisu pronađene sve masovne sekundarne grobnice i mi se moramo ponovo vraćati na lokalitete gdje smo pronalazili masovne grobnice“, zaključuje Selimović.



U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo