17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 17°C

16.07.2024 / 12:55 BiH - Zabrinjavajuće

Zbog ogromnih vrućina hitna pomoć u Zenici ima pune ruke posla

Zbog ogromnih vrućina hitna pomoć u Zenici ima pune ruke posla

Služba hitne pomoći Zenica ovih dana bilježi između 100 i 150 intervencija, od čega tri četvrtine intervencija otpada na noćnu smjenu - kazao je u izjavi za Fenu načelnik SHP Zenica Sedžad Delibašić.

Građani se, dodao je, uglavnom javljaju u noćnim satima, odnosno nakon 19 sati te nakon što se zatvore porodične ambulante, a simptomi su nagli pad ili nagli rast krvnog tlaka, temperatura, viroze, zarazne bolesti morbila kod djece...

- U dnevnim satima dosta je manje intevencija nego u noćnim satima. Što se tiče intervencija zbog toplotnog vala, bilo je nešto kolapsa, ali očito je i da se ljudi pridržavaju uputstava te da se manje kreću, da koriste zaštitu od sunca i piju dovoljno tekućine. Vidljivo je to i po gradskim ulicama, koje su skoro potpuno puste u toku dana. U noćnim satima, kada više ne rade porodične ambulante, imamo znatno više intervencija od kako je započeo toplotni val. Međutim, za sada je ovo prilično normalno stanje, s obzirom na visoke temperature - kaže Delibašić.

Građanima poručuje da se nastave pridržavati uputstava u ovakvim situacijama, kako bi i u perspektivi izbjegli zdravstvene tegobe koje prouzrokuje toplotni val.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo