13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

11.07.2024 / 22:04 Politika - Oglasila se i ambasada

Biden nominovao novog američkog ambasadora u BiH

Biden nominovao novog američkog ambasadora u BiH
Douglas D. Jones
Američki predsjednik Joe Biden nominirao je Douglas Jonesa za novog ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini.

Jones bi trebao na toj funkciji zamijeniti sadašnje ambasadora Michael Murphya. Jonesovo imenovanje bi trebao potvrditi Senat SAD.

Iz ambasade SAD-a u BiH su se oglasili tim povodom.

"Čestitamo Douglasu Jonesu. Zajedno smo došli u američki diplomatski kor i dobri smo prijatelji i kolege već 33 godine. Poznaje zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu, a ako ga potvrdi Senat, bit će izvanredan američki ambasador", saopćeno je.

Douglas Jones je preuzeo svoje dužnosti kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u septembru 2021.

On nadgleda evropsku bezbjednost, uključujući NATO, OESC i kontrolu konvencionalnog naoružanja, Sjevernu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i arktičku bezbjednost.

On je nedavno služio kao otpravnik poslova i zamjenik šefa misije u Misiji SAD-a pri NATO-u od avgusta 2018. do septembra 2021. godine.

Obavljao je još dvije dužnosti kao zamjenik šefa misije u američkim ambasadama u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Njegova prethodna domaća zaduženja uključuju direktora Kancelarije za održavanje mira, sankcije i borbu protiv terorizma u Birou za međunarodne organizacione poslove pri Državnom sekretarijatu, direktora za NATO i Zapadnu Evropu u Savjetu za nacionalnu bezbjednost, kao i člana američke delegacije u Ujedinjenim nacijama u New Yorku.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo