09.07.2024 / 13:16 Svijet - Adam Smith

Jedan od vodećih demokrata pozvao Bidena da odustane od utrke

Jedan od vodećih demokrata pozvao Bidena da odustane od utrke
Foto: Profimedia

Položaj Joea Bidena među demokratima dodatno je pogoršan nakon što se jedan utjecajni član odbora Zastupničkog doma pridružio pozivima da Biden odustane od predsjedničke kampanje nakon nedavnog katastrofalnog nastupa u debati s protukandidatom Donaldom Trumpom te zbog zabrinutosti oko Bidenovog mentalnog zdravlja.

Kako prenosi Guardian, Adam Smith, visoko rangirani demokrat u odboru za oružane snage u Zastupničkom domu Kongresa, rekao je da bi Biden trebao odustati od kampanje samo nekoliko sati nakon što je predsjednik odlučno odbacio pozive da se povuče u pismu stranačkim kolegama u Kongresu, prenosi Index.

Biden je također izrazio odlučnost da nastavi s kampanjom u telefonskom intervjuu za MSNBC.

Smith pak sugerira da birači osjećaju kako je Biden prestar da bi bio dobar kandidat, a potom i predsjednik sljedeće četiri godine, što se pokazuje i u anketama.

“Predsjednikov nastup u debati bio je alarmantan i američki narod je jasno dao do znanja da ga više ne vidi kao vjerodostojnog kandidata da još četiri godine bude predsjednik”, rekao je Smith, kongresnik iz države Washington.

“Od rasprave, predsjednik se nije ozbiljno pozabavio tim pitanjem i zabrinutošću američkih birača", dodaje.

Rekao je da bi se predsjednik trebao povući "što je prije moguće", iako je rekao da će ga "bezrezervno" podržati ako bude inzistirao na tome da ostane kandidat.

“Lično, mislim da bi potpredsjednica Kamala Harris bila puno bolji i jači kandidat”, rekao je Smith prošle sedmice u intervjuu za CNN, dodajući da Biden nije najbolja osoba za tu dužnost.

Implicitno je kritikovao demokratske kolege i Bidenov izborni stožer, koji su tražili od stranke da debatu označe kao samo “jednu lošu noć”.

“Mnogi demokrati govore, pa idemo dalje, prestanimo o tome” rekao je Smith. “Strategija kampanje u kojoj se o tome ne priča nije rješenje i put prema pobjedi", dodao je.

Smith se tako pridružio petorici istaknutih demokratskih članova Kongresa koji su prošle sedmice javno tražili Bidenovo povlačenje iz predsjedničke utrke.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo