22.10.2024 / 19:44 Svijet - Zastrašujući trenuci

Trenutak izraelskog udara u Bejrutu zabilježen na snimku, zgrada nestala u sekundi

Trenutak izraelskog udara u Bejrutu zabilježen na snimku, zgrada nestala u sekundi
Foto: Screenshot

Izraelska vojska je 22. oktobra srušila zgradu u predgrađu Beiruta koju je označila kao mesto gdje se nalaze "objekti" Hezbolaha, izazivajući dim i ruševine nedaleko od mjesta gdje je portparol militantne grupe obavještavao novinare o napadu dronom na letenju rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Vazdušni napad je uslijedio ubrzo nakon što je Izrael izdao upozorenje za evakuaciju za dvije zgrade u tom području koje je rekao da koriste Hezbollah.

Očevici su kazali da su svi bili svjesni opasnosti, ali nisu mogli ni zamisliti da će cijela njihova imovina biti uništena preko noći.

Portparol Hezbolaha Mohammed Afif izjavio je prethodno da je grupa odgovorna za napad dronom na Netanjahuovu kuću 19. oktobra.

Hezbolah je 22. oktobra saopćio i da je izveo napad dronovima na vojnu bazu južno od obalskog grada Haife, tvrdeći da je pogodio sedam tenkova na granici.

Napad se dogodio u danu dolaska američkog državnog sekretara Antony Blinkena u Izrael u okviru napora SAD-a da ožive inicijative za postizanje prekida vatre u Gazi.

Sukob između Izraela i Hezbolaha izbio je pre godinu dana kada je grupa koju podržava Iran počela da lansira rakete na sever Izraela u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas, na početku rata u Gazi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo