06.07.2024 / 11:10 Ljepota i Zdravlje - Lubenica dijeta

Slatki saveznik za vitku liniju

Slatki saveznik za vitku liniju
Ilustracija / Unsplash

Dok se ljetne temperature penju, interes za lubenicom kao dijetnim saveznikom raste.

Moderna dijeta ističe njezinu nisku kalorijsku vrijednost i visok udio vode kao ključne faktore za poticanje gubitka težine. No, postoji li više od slatkih obećanja?

Lubenica je slatka voćka s visokim udjelom vode i vlakana, što je čini izvrsnim izborom za one koji traže osvježenje uz minimalan unos kalorija. Sadrži samo oko 30 kalorija na 100 grama, čime se ističe kao lagani izbor za užinu ili dodatak obroku.

Ipak, stručnjaci upozoravaju na visok glikemijski indeks lubenice, koji može utjecati na razinu šećera u krvi, posebno za osobe s dijabetesom. Iako je njezino glikemijsko opterećenje nisko (oko 5), važno je uzeti u obzir kako vaše tijelo reagira na unos šećera.

Za one koji se odluče na "lubenica dijetu", koja često podrazumijeva konzumaciju ovog voća kao glavni sastojak prehrane kroz određeno razdoblje, postoji obećanje brzog mršavljenja. Međutim, stručnjaci savjetuju da dugoročno održavanje zdravih prehrambenih navika donosi trajnije rezultate.

Prije nego što započnete s bilo kojom restriktivnom dijetom, važno je konsultirati se s doktorom kako biste utvrdili je li odabrani plan prehrane siguran za vas, prenosi, Večernji.ba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo