8°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

01.07.2024 / 10:24 Dijaspora - Ambasador BiH u Njemačkoj

Arnaut: Anti-koruptivni mehanizmi ključni za EU i NATO put BiH

Ambasador Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj Damir Arnaut učestvovao je proteklog vikenda na Nirnberškoj sigurnosnoj konferenciji kao uvodničar na temu "Sigurnost na Zapadnom Balkanu".

Na Konferenciji su se, između ostalih, također obratili ambasador Ukrajine u SR Njemačkoj Oleksij Makejew, Generalni konzul SAD-a u Minhenu Timothy Liston, zamjenik ambasadora Izraela u SR Njemačkoj Aaron Sangui, članovi Bundestaga Ulrich Lechte i Thomas Hacker, bivša ministrica pravde SR Njemačke i sutkinja na Ustavnom sudu Bavarske Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, te visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Na konferenciji je također učestvovao bivši ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini i trenutni ambasador pri George C. Marshal evropskom centru za sigurnosne studije u Garmisch-Partenkirchenu, Eric Nelson.

Ambasador Arnaut se u izlaganju fokusirao na značajnu podršku koju SR Njemačka, skupa sa SAD-om i Velikom Britanijom, pruža po pitanju očuvanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na potrebu daljeg otpora malignom ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu.

U tom smislu, ambasador Arnaut je predočio detalje o dva mehanizma Daytonskog mirovnog sporazuma koji su ključni za funkcionalnost i stabilnost Bosne i Hercegovine - Ustavni sud sa stranim sudijama i Visoki predstavnik. Ambasador Arnaut je ukazao da su najkoncentirsaniji napadi usmjereni na ta dva instituta upravo zbog njihove strateške važnosti u sprječavanju bilo kakvih destabilizirajućih poteza i deeskalacije ciljano izazvanih kriza.

S obzirom da ova konferencija okuplja značajan broj donosioca odluka u SR Njemačkoj, ambasador Arnaut ju je iskoristio da apeluje na njemačke političare da nastave svoju snažnu podršku za Visokog predstavnika i prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, te je također ukazao da je u interesu EU i NATO saveza da zazustavi sve atake na te institucije jer bi uspjeh tih inicijativa pomogao Rusiji da destabilizuje Zapadni Balkan i time ojača svoju agresiju prema Ukrajini.

Ambasador Arnaut je naglasio da Rusija, sa svojim izvršiocima, nije u stanju sama ugroziti ove mehanizme, te da je stoga posebno bitno stalno ukazivanje u Briselu i evropskim glavnim gradovima na njihovu važnost kako za stabilnost Bosne i Hercegovine, tako i za nastavak našeg EU i NATO puta.

Ambasador Arnaut je također govorio o potrebi što jačeg insistiranja na uspostavi anti-koruptivnih mehanizama u Bosni i Hercegovini, uključujući što bržu i kompletniju implementaciju paketa integriteta u izbornom procesu koji je nametnuo visoki predstavnik Schmidt, kako bi do izražaja došla volja građana širom Bosne i Hercegovine koji su u ogromnoj većini opredijeljeni za Euro-atlansku budućnost naše zemlje.

Kompletan segment konferencije na kom se obratio i ambasador Arnaut može pogledati na LINKU.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo