27°C
Mostar 31°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 32°C
Bihać 27°C

03.07.2024 / 15:32 Dijaspora - Jedna si jedina - BiH

U Stuttgartu obilježen završetak školske godine u bosanskim školama

U Stuttgartu obilježen završetak školske godine u bosanskim školama
Foto: FENA

Povodom završetka školske 2023/2024. godine u dopunskim školama BiH u Stuttgartu je održana tradicionalna manifestacija 'Jedna si jedina - Bosna i Hercegovina!'.

Centralni događaj manifestacije 'Jedna si jedina - Bosna i Hercegovina' u Stuttgartu bilo je proglašenje najboljih literarnih i likovnih radova učenika, za školsku 2023/2024. godinu, prispjelih na tradicionalni konkurs Saveza dopunskih škola BiH o temi 'Moja, tvoja, naša Bosna i Hercegovina'.

Prema odluci stručnog žirija, kojim je predsjedavala profesorica Ajdina Bešić, prvo mjesto u kategoriji literarnih radova podijelija su tri rada - 'Jesam li Britanac ili sam Bosanac', autor Dino Pašić (15), učenik Dopunske škole BiH London, Velika Britanija; 'Sloboda i mir', čiji je autor Deen Gromilić (13), Dopunska škola BiH London, Velika Britanija i 'Bosno moja' autora Haruna Nuhića, učenika drugog razreda iz Sindelfingena u Njemačkoj.

Drugo mjesto dijele radovi 'Zavičaju moj' Selvera Muratovića i 'Moja, tvoja, naša Bosna i Hercegovina' Adema Nuhića“ učenika petog razreda iz Sindelfingena (Njemačka), a treće radovi Lejle Čajić, Hibe Nuhić (Sindelfingen) i Sumejje Muhić, učenice trećeg razred iz Wolfratshausena, u Bavarskoj.

Na konkurs Saveza za najbolje likovne radove učenika stiglo je više od 100 radova iz cijelog svijeta. Prema odluci stručnog žirija, prvo mjesto osvojili su Sara Abadžija (14), polaznica Bosanske škole Sonderberg (Danska) čiji su učitelji Medina Abadžija i Edin Kazić i zajednički rad učenica i učenika Bosanske škole u Frankfurtu; drugo Vedad Kadić iz Augsburga (Bosanske škola Minhen, odjeljenje Laim i Sara Mujić, učenica šestog razreda iz Bosanske škole Stuttgart-Nord, a treće Amar Rizvanović iz Sindelfingena i Sara Ajanović iz Stuttgarta.

U programu te manifestacije upriličena ja i Panel diskusija o temi 'Identitet i maternji jezik u dijaspori'. Panelisti su bili profesorice Azra Hodžić-Kadić iz Beča, Samra Mujanić iz Konstanza, Alma Hodžić iz Frankfurta i Ajdina Bešić iz Stuttgarta. Razgovor je moderirao Haris Halilović, predsjednik Saveza Dopunskih škola BiH.

- Uslijedio je program polaznika bosanskih škola iz Stuttgart-Norda, Sindelfingena, S-Wangena, Aalena i Frankfurta. Program u Stuttgartu obogatili su najmlađi članovi KUD 'Mladi biseri' iz Stuttgarta, kao i muzičari Mišo Mandić, Muhamed Aganović, Zoran Fejzagić, književnik Rizvan Rizvić i drugi - navode iz Saveza Dopunskih škola BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo