8°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

01.07.2024 / 09:51 Dijaspora - Jedanaesta po redu

'Mala medresa' okuplja bošnjačku djecu iz Sjeverne Amerike u Bosni

U nedjelju, 30. juna 2024. godine svečanim otvaranjem u amfiteatru Medrese „Osman-ef. Redžović“ u Visokom počela je jedanaesta po redu “Mala medresa” .

"Ove godine 70 polaznika iz džemata sa prostora Sjeverne Amerike imat će priliku da u Ljetnoj školi kroz klasične časove, radionice, izlete, predavanja i nastavu u prirodi saznaju što više o svojoj domovini, vjeri, historiji, jeziku, kulturi i običajima.

Svečanom otvorenju ovogodišnje “Male medrese” prisustvovali su i Muftija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike dr. Sabahudin-ef. Ćeman i Muftija sarajevski dr. Nedžad-ef. Grabus.

POČELA "MALA MEDRESA 2024" U nedjelju, 30. juna 2024. godine svečanim otvaranjem u amfiteatru Medrese „Osman-ef....

Posted by Medresa "Osman ef. Redžović" on Nedjelja, 30. juni 2024.

Muftija Ćeman je prilikom svog obraćanja istakao da je ovo jedan od najboljih i najvažnijih projekata koje je Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) pokrenula i da se kvalitet programa svake godine unapređuje. Direktor Medrese Dženan Rezaković je istakao da se kvalitet programa i polaznika oslikava i u tome da je ove godine bilo 130 prijava, i da su upiti i pitanja pristizale iz zemalja od Evrope do Australije, ali da je Medresa partnerski vezala program samo sa IZBSA, te da kompletan program i projekat nude i drugima kako bi se nešto slično pokrenulo i na nekom drugom mjestu.

Muftija Grabus je prije proglašenja “Male medrese” otvorenom rekao da polaznici dolaze iz najrazvijenije u najljepšu zemlju na svijetu i da ih program uči pripadnosti i traženju najboljeg što mogu dobiti u Sjevernoj Americi i u Bosni i Hercegovini.

Zahvalnice za pokretanje i dugogodišnji doprinos realizaciji projekta “Mala medresa” dodijeljene su mr. Dženanu Handžiću, dugogodišnjem direkteru Medrese, te Aliji Džekiću, koordinatoru programa iz Sjeverne Amerike koji nakon nakon desetogodišnjeg rada na projektu zbog obaveza na drugim projektima nisu više dio istog.

Ovaj edukativni program namijenjen je bošnjačkoj djeci, uzrasta od 14 do 18 godina, iz sjeverno-američke dijaspore. Iako je većina djece tu prvi put ima i onih koji su već učestvovali u ovom programu ranijih godina i za njih je osmišljen poseban, napredniji nivo priprema i učenja.

Tokom programa učesnici „Male medrese“ će u narednom periodu posjetiti Srebrenicu, Bratunac, Visoko, Sarajevo, Zenicu i neka druga mjesta širom Bosne i Hercegovine, a novina ove godine je da će polaznici otići u dvodnevnu posjetu islamskim centrima u Ljubljani i Zagrebu.

Na kraju, napominjemo da Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike u saradnji sa Medresom „Osman-ef. Redžović“ i pod pokroviteljstvom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) od 2013. godine organizuje “Malu medresu” u ovom formatu kao jedan od strateški najvažnijih projekata", saopćili su iz medrese „Osman-ef. Redžović“.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo