29°C
Mostar 33°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 31°C
Bihać 28°C

29.06.2024 / 07:42 Svijet - Neočekivani rezultati

Iran se sprema za drugi krug predsjedničkih izbora

Iran se sprema za drugi krug predsjedničkih izbora
Foto: IRNA

Kandidat tvrdolinijaš Saeed Jalili preuzeo je blago vodstvo na predsjedničkim izborima u Iranu, prema prvim rezultatima koje je objavila vlada. 

Bivši pregovarač Irana za nuklearni program vodio je sa skoro 42% glasova nakon što je prebrojano više od 8 miliona glasačkih listića.

Trenutne prognoze sugerišu da će izbori ići u drugi krug, koji je zakazan za naredni petak.

Dva pripadnika snaga sigurnosti su ubijena nakon što su neidentificirani naoružani napadači napali vozilo koje je prevozilo glasačke kutije u provinciji Sistan-Baluchestan, prema izvještajima državnih medija, prenosi BBC.

Rezultat izbora do sada je iznenađujući. Reformistički kandidat Massoud Pezeshkian, koji je bio ispred u ranijim rezultatima, sada zaostaje sa nešto više od 40%.

Pezeshkian, bivši kardiokirurg i ministar zdravlja, obećao je drugačiji pristup, rekavši da su postupci moralne policije, koja nameće stroge kodekse oblačenja za žene, "nemoralni".

Do drugog kruga glasanja će doći ako nijedan kandidat ne osvoji više od 50% svih glasova u ovom prvom krugu.

Glasanje se održava kako bi se zamijenio bivši predsjednik Ebrahim Raisi, koji je 19. maja kada se helikopter u kojem je bio srušio u planinu, pri čemu je poginulo još sedam osoba.preminuo

Iako u Iranu ima 61,5 miliona glasača s pravom glasa, očekuje se da će odziv na ovim izborima biti nizak. Ovaj odziv je dosegao rekordno nisku razinu na parlamentarnim izborima u martu i na posljednjim predsjedničkim izborima 2021. godine.

Vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, koji je vrhovna vlast u zemlji, pozvao je na "maksimalni" odziv.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo