27.06.2024 / 09:17 Svijet - Bruxelles

Zasjedaju šefovi EU: Uskoro zaključak dogovora o podjeli ključnih funkcija

Zasjedaju šefovi EU: Uskoro zaključak dogovora o podjeli ključnih funkcija
Foto: Arhiva
Šefovi EU trebali bi zapečatiti dogovor o podjeli najviših funkcija Evropske unije na dvodnevnom samitu u Bruxellesu u četvrtak i petak.

Neformalni dogovor među zvaničnicima EU-a omogućio je da sadašnja predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bude nominovana za drugi mandat, prenosi HINA.

Bivši portugalski premijer Antonio Costa trebao bi biti sljedeći predsjednik Evropskog vijeća, a estonska premijerka Kaja Kallas bit će nova visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku.

Dogovor o najvišim položajima postignut je između Evropske pučke stranke desnog centra (EPP), grupe socijalista i demokrata lijevog centra (S&D) i liberalne grupe Renew Europe.

Glavne funkcije u EU-u dijele se nakon izbora za Evropski parlament u zamršenom procesu koji treba uzeti u obzir rezultate glasanja, u skladu s ugovorima EU-a.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni snažno se zalagala za priznavanje rezultata svoje krajnje desne stranke na evropskim izborima i oštro kritikovala proces podjele funkcija.

Mađarski premijer Viktor Orban također se usprotivio dogovoru. U objavi na X-u konzervativni premijer rekao je da bi "najviši zvaničnici EU trebali predstavljati svaku državu članicu, a ne samo ljevičare i liberale".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo