26.06.2024 / 14:56 Svijet - Okinawa

Američki vojnik optužen za otmicu i silovanje tinedžerke u Japanu

Američki vojnik optužen za otmicu i silovanje tinedžerke u Japanu
Foto: Profimedia
Američki vojnik optužen je za otmicu i silovanje tinejdžerice na Okinawi, japanskom otočju u kojem se nalazi najveća američka vojna baza u regiji.

Na otocima boravi više od polovine od 54.000 američkih vojnika koji služe u Japanu. 25-godišnji pripadnik zračnih snaga navodno je 24. decembra napao maloljetnicu mlađu od 16 godina. Napad je prijavila porodica žrtve, a vlasti su identifikovale napadača nakon pregleda snimaka s nadzornih kamera.

Vojnik je optužen krajem marta i od tada je u pritvoru japanskih vlasti, rekao je jučer glasnogovornik vlade Yoshimasa Hayashi i dodao da američki zvaničnici u potpunosti sarađuju s istražiocima. Prvo ročište je određeno za drugi juli. Lokalni mediji su izvijestili da vojnik nije bio na dužnosti kada je prišao djevojci u parku i zamolio je da uđe u njegov automobil kako bi razgovarali. Potom ju je odvezao svojoj kući gdje ju je silovao.

Širom Okinawe je smješteno oko 30.000 američkih vojnika stacionirano je širom Okinawe, gdje SAD ima vojnu bazu od pobjede nad Japanom u Drugom svjetskom ratu. Baze su sada strateški važne jer blizina Okinawe Tajvanu omogućava SAD-u da brzo odgovori na svaku kinesku prijetnju, piše BBC.

Ovo je posljednji u nizu slučaja koji su potresli lokalnu zajednicu. 1995. su 12-godišnju djevojčicu silovala tri pripadnika američke vojske, nakon čega su uslijedili višemjesečni prosvjedi. Časnik američke mornarice je 2012. usmrtio dvoje japanskih državljana u saobraćajnoj nesreći.

Godine 2017. je radnik baze američke vojske osuđen za silovanje i ubistvo 20-godišnje mještanke. Dva mornara američke mornarice su 2013. godine završila u zatvoru zbog silovanja mlade žene s Okinawe, nakon čega je uveden policijski sat za američke trupe širom Japana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo