26.06.2024 / 14:32 Svijet - Predsjednik Ukrajine

Zelenski obišao vojnike na liniji fronta u regiji Donjeck

Zelenski obišao vojnike na liniji fronta u regiji Donjeck
Foto: X
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u obišao je srijedu liniju fronta u regiji Donjeck u istočnoj Ukrajini i razgovarao je o ratu sa najvišim vojnim komandantima.

Zelenski je saopćio da je obišao liniju fronta u regiji Donjeck, gdje je razgovarao o vojnoj i humanitarnoj situaciji sa visokorangiranim komandantima.


Posjeta je uslijedila nekoliko dana nakon što je Zelenski smijenio komandanta Ukrajinskih združenih snaga nakon kritika, dok se Kijev mjesecima bori da zadrži ruske trupe na istoku.

- Započeo sam dan u regiji Donjecka, skupa s našim vojnicima, s glavnokomandujućim (Oleksandrom) Sirskim i novim komandantom združenih snaga, generalom (Andrijem) Gnjatovom - poručio je Zelenski iz grada Pokrovska.

Dodao je da je novoimenovani general Gnjatov "mlad čovjek, ali njegovo poznavanje linije fronta i iskustvo upravo su ono što nam je potrebno".

Predsjednik je imenovao Gnjatova nakon što je popularni vojni komandant optužio njegovog prethodnika Jurija Sodola za nekompetentnost.

Zelenski je govorio i o pomoći pogođenim zajednicama u regiji Donjeck, koja je podnijela najveći teret borbi posljednjih mjeseci.

Učinio je rijedak napad na vladine zvaničnike, rekavši da bi oni "trebali biti tamo i na drugim mjestima blizu fronta - u teškim zajednicama gdje su ljudima potrebna hitna rješenja".

- Iznenadio sam se da neki relevantni državni zvaničnici nisu bili ovdje šest mjeseci ili više. Izvući ću o njima odgovarajuće zaključke - dodao je ukrajinski lider, prenosi AFP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo