25.06.2024 / 14:27 Svijet - Poruke iz Njemačke

Baerbock: Sve veća opasnost izbijanja totalnog rata na Bliskom istoku

Baerbock: Sve veća opasnost izbijanja totalnog rata na Bliskom istoku
Annalena Baerbock / Agencije

Njemačka je izrazila duboku zabrinutost zbog, kako je opisala, eskalacije nasilja na granicama Izraela s Libanom i sve većeg rizika od izbijanja šireg sukoba u toj regiji, te je pozvala na humanitarno primirje u Pojasu Gaze.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock upozorila je, tokom obraćanja na sigurnosnoj konferenciji u Izraelu u ponedjeljak, da bi Izrael mogao “izgubiti sebe” u ratu s palestinskim islamskim pokretom otpora (Hamas), te da rastući bijes zbog stradanja civila u Gazi podriva sigurnost Izraela.

“Veoma smo zabrinuti zbog porasta nasilja na sjevernoj granici. Sutra ću ponovo posjetiti Bejrut upravo iz tog razloga”, rekla je Baerbock.

“Neumorno radimo sa našim partnerima na pronalaženju rješenja koja mogu spriječiti povećanje patnje, jer se rizik od nenamjerne eskalacije i totalnog rata povećava iz dana u dan”, dodala je.

“Kao prijatelj Izraela, želim biti iskrena: ovaj gnjev ne pomaže Izraelu da ispuni svoje sigurnosne potrebe. Naprotiv, služi samo Hamasovoj kampanji za izazivanje dalje eskalacije”, nastavila je.

Baerbock je skrenula pažnju na humanitarnu situaciju u Gazi, rekavši da je do sada najmanje 17.000 djece izgubljeno ili odvojeno od roditelja.

Ukazala je i na izvještaje o kršenju ljudskih prava, uključujući mučenje zatvorenika i protjerivanje Palestinaca iz njihovih domova na Zapadnoj obali za koje su odgovorni ekstremistički doseljenici.

Obraćajući se novinarima prije toga u Luksemburgu, koji je domaćin sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je na humanitarno primirje u Pojasu Gaze, prije nego što je krenula u posjetu Bliskom istoku.

Baerbock, čija zemlja podržava Tel Aviv u ratu protiv Gaze, rekla je da će započeti posjetu Bliskom istoku koja će uključivati ​​Izrael, Palestinu i Liban.

Navela je da je potrebno uspostaviti humanitarno primirje u Gazi, tvrdeći da su prizori iz Gaze i razmišljanja o taocima koji su još uvijek u zatočeništvu srceparajući.

“Za mene, za nas i za naše partnere zabijanje naših glava u pijesak sada uopće nije opcija”, dodala je. Također je naglasila da se trebaju osloboditi izraelski zarobljenici koji se drže u Pojasu Gaze, a patnja Palestinaca mora biti okončana.

Kao i u ostalim evropskim zemljama, rat u Pojasu Gaze izazvao je protivljenje javnosti u Njemačkoj, nakon što se broj poginulih u Pojasu popeo na više od 37 hiljada do sada. To je navelo vladu kancelara Olafa Scholza da pooštri ton prema ponašanju Izraela, u odnosu na situaciju na početku agresije na Gazu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo