24.06.2024 / 22:21 Svijet - Ozbiljne optužbe

Načelnik štaba Azova traži istragu protiv ukrajinskog generala

Načelnik štaba Azova traži istragu protiv ukrajinskog generala
Foto: Azov Press Service

Bohdan Krotevič, načelnik štaba Azova, zatražio je od Državnog istražnog ureda (DBR) da pokrene istragu protiv general-pukovnika Jurija Sodola, komandanta Združenih snaga ukrajinske vojske, doznaje Ukrajinska Pravda.

DBR je potvrdio kako je prijava zaprimljena i da istražitelji rade na njoj. Ukrajinska Pravda piše kako Krotevič optužuje generala za zloupotrebu ovlasti i loše komandovanja jedinicama, koje je dovelo do gubitka velikog dijela teritorija Ukrajine.

Krotevič navodno traži da istražitelji provjere surađuje li Sodol s Rusima te je iskazao spremnost da svjedoči u ovom slučaju.

"Napisao sam pismo DBR-u pozivajući na istragu o vojnom generalu koji je, po mom mišljenju, ubio više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski general. Boli me ku*ac ako pokrenu istragu protiv mene ili me strpaju u zatvor.

Smeta mi što okrivljuju komandante bataljona i brigadire za gubitak osmatračnice, a ne okrivljuju generala za gubitke oblasti i desetaka gradova te više hiljada vojnika. Uslovi u kojima se brigade sada bore, rekao bih, zahtijevaju nevjerojatno junaštvo – prije svega vojnika, vodova, četa, bataljona i komandanata brigada, prenosi Index.

A njihovo herojstvo leži u činjenici da oni zadržavaju neprijatelja ne zahvaljujući povoljnim uslovima, nego usprkos nepovoljnim. Ponekad mi se čini da nam svijet šalje ološ protiv kojeg se borimo da bi nas ujedinio.

I sva vojska sada razumije o kome govorim jer ga 99 posto vojske mrzi zbog onoga što radi. Ovaj čovjek pokreće istrage protiv komandanata koji napreduju i ne gube pozicije, ali ne pokreće interne istrage protiv sebe. Dosta mi je toga; Rubikon je prijeđen", napisao je Krotevič.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo