19.06.2024 / 09:48 Svijet - Iscrpljujuće

Visoke temperature sve veći problem za hodočasnike u Meki, umrlo najmanje 550 njih

Visoke temperature sve veći problem za hodočasnike u Meki, umrlo najmanje 550 njih
Foto: Ilustracija
Najmanje 550 hodočasnika je umrlo tokom hadža, što naglašava iscrpljujuću prirodu hodočašća koje se ove godine ponovo odvijalo na vrućim temperaturama, prenosi Guardian.

Najmanje 323 umrla su Egipćani, od kojih je većina podlegla bolestima uzrokovanim vrućinom, rekli su za AFP dvojica arapskih diplomata koji koordinišu odgovore svojih zemalja.

"Svi su (Egipćani) umrli od vrućine" osim jednog koji je zadobio smrtonosne povrede tokom manje gužve, rekao je jedan od diplomata, dodajući da je ukupan broj došao iz bolničke mrtvačnice u četvrti Al-Muaisem u Meki.

Najmanje 60 Jordanaca je poginulo, rekle su diplomate, u odnosu na zvanični broj od 41 koji je ranije u utorak dao Aman. Prema podacima AFP-a, broj novih smrtnih slučajeva povećan je do sada u više zemalja na 577. Diplomate su rekli da je u mrtvačnici u Al-Muaisemu, jednoj od najvećih u Meki, ukupno 550.

Ranije u utorak, egipatsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da Kairo sarađuje sa saudijskim vlastima u operacijama potrage za Egipćanima koji su nestali tokom hadža. Iako se u saopćenju ministarstva navodi da se dogodio "određeni broj smrtnih slučajeva", nije precizirano da li su među njima i Egipćani.

Saudijske vlasti su izvijestile o liječenju više od dvije hiljade hodočasnika koji pate od toplotnog stresa, ali nisu ažurirali tu brojku od nedjelje i nisu dali informacije o smrtnim slučajevima. Različite zemlje su prošle godine prijavile da je najmanje 240 hodočasnika umrlo, od kojih su većina Indonežani.

Hadž je jedan od pet stubova islama i svi muslimani koji imaju sredstva moraju ga obaviti barem jednom u životu. Na hodočašće sve više utiče klimatski slom, prema saudijskoj studiji objavljenoj prošlog mjeseca u kojoj se kaže da su temperature u području gdje se izvode rituali povećavale za 0,4 °C (0,72F) svake decenije.

Temperatura je u ponedjeljak u Velikoj džamiji u Meki dostigla 51,8 stepeni, saopćio je saudijski nacionalni meteorološki centar.

Novinari AFP-a u Mini, izvan Meke, u ponedjeljak su vidjeli hodočasnike kako im prelijevaju glave flašama vode, dok im volonteri dijele hladna pića i čokoladni sladoled koji se brzo topi, kako bi im pomogli da se ohlade. Saudijski zvaničnici savjetovali su hodočasnicima da koriste kišobrane, piju puno vode i izbjegavaju izlaganje suncu u najtoplijim satima dana.

Ali, mnogi hadžijski rituali, uključujući molitve na planini Arafat koji se održavaju u subotu, uključuju boravak na otvorenom satima tokom dana. Neki hodočasnici su opisali da su vidjeli nepomična tijela na cesti i službe hitne pomoći koje su se ponekad činile preplavljene.

Ove godine je na hadžu učestvovalo oko 1,8 miliona hodočasnika, od kojih 1,6 miliona iz inostranstva, prema podacima saudijskih vlasti.

Svake godine desetine hiljada hodočasnika pokušavaju obaviti hadž bez pribavljanja službenih vize za hadž kako bi uštedjeli novac, što je opasniji poduhvat jer ovi "nezvanični" hodočasnici ne mogu pristupiti klimatizovanim objektima koje su obezbijedile saudijske vlasti duž rute hadža.

Jedan od diplomata koji je u utorak razgovarao za AFP rekao je da je broj smrtnih slučajeva u Egiptu "apsolutno" povećan velikim brojem neregistrovanih egipatskih hodočasnika. Ranije ovog mjeseca, saudijski zvaničnici su rekli da su očistili stotine hiljada neregistriranih hodočasnika iz Meke prije hadža.

Druge zemlje koje su prijavile smrtne slučajeve tokom hadža ove godine su Indonezija, Iran i Senegal. Većina zemalja nije precizirala koliko je smrtnih slučajeva bilo uzrokovano vrućinom.

Ugostiti hadž izvor je prestiža za saudijsku kraljevsku porodicu, a titula kralja Salmana uključuje i "čuvar dviju svetih džamija" u gradovima Meki i Medini. Saudijski ministar zdravlja Fahd bin Abdul Rahman Al-Jalajel rekao je u utorak da su zdravstveni planovi za hadž "uspješno sprovedeni", čime su spriječene velike epidemije bolesti i druge prijetnje javnom zdravlju, izvijestila je zvanična saudijska novinska agencija.

Virtuelna bolnica je "pružila virtuelne konsultacije za preko 5.800 hodočasnika, prvenstveno za bolesti uzrokovane toplotom, omogućavajući brzu intervenciju i ublažavanje potencijala za porast broja slučajeva", saopćila je SPA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo