07.06.2024 / 17:03 Svijet - Historijsko imenovanje

Narendra Modi treći put izabran za indijskog premijera

Narendra Modi treći put izabran za indijskog premijera
Foto: Bloomberg

Narendra Modi zvanično je izabran u petak od poslanika njegove Nacionalne demokratske alijanse (NDA) za premijera, u historijskom trećem uzastopnom mandatu, dok se najmnogoljudnija zemlja svijeta vraća vladavini koalicije.

Modi će se sastati s predsjednikom Droupadi Murmuom tokom dana i iznijeti svoju namjeru da formira novu vladu, a portparol jednog od njegovih saveznika izjavio je da je polaganje zakletve zakazano za nedjelju uvečer.

Ovo je prvi put u deceniji da je Modijevoj stranci Bharatiya Janata (BJP) potrebna podrška regionalnih stranaka da formira vladu.

Stranka, koja je imala značajnu većinu u prethodna dva mandata, osigurala je samo 240 mjesta u donjem domu parlamenta, znatno manje od 272 koja su potrebna za samostalnu vladavinu.

NDA je osvojila 293 mjesta u Lok Sabhi od 543 člana, a INDIJA alijansa, predvođena centrističkom Kongresnom strankom Rahula Gandhija, osvojila je više od 230 i premašila je predviđanja.

Zakonodavci iz BJP i njenih saveznika, uključujući stranku Teluga Desam (TDP) i Janata Dal (Ujedinjene), jednoglasno su odlučili da Modi postane čelnik na prvom sastanku alijanse nakon prebrojavanja glasova 4. juna i proglašenja izbornih rezultata.

Modijevo ime predložio je odlazeći ministar odbrane Rajnath Singh, a podržali su i drugi odlazeći ministri i čelnici stranaka u alijansi.

Novoizabrani poslanici i visoki čelnici alijanse lupali su po stolovima i aplaudirali da podrže njegovu kandidaturu, a neki su stajali i skandirali „Modi, Modi!“ u centralnom holu stare zgrade parlamenta.

Ceremonija polaganja zakletve premijera zakazana je za nedjelju uveče, rekao je portparol TDP-a Reutersu.

Indijski mediji navode da se oba saveznika BJP nadaju mjestu predsjednika u Donjem domu, dok se očekuje da će sama stranka zadržati četiri ključna ministarstva - vanjskih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova i finansija.

Koalicioni pregovori su povratak u eru prije 2014. godine, kada je Modi došao na vlast s potpunom većinom za svoj BJP, dok su se partneri iz alijanse cjenkali za pozicije i beneficije.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo