04.06.2024 / 13:28 Svijet - Poziv na prekid vatre

Japan neće pozvati Izrael na mirovnu ceremoniju u Nagasakiju

Japan neće pozvati Izrael na mirovnu ceremoniju u Nagasakiju
Foto: Arhiv

Grad Nagasaki na jugozapadu Japana odlučio je još uvijek ne pozvati Izrael na mirovnu ceremoniju koju organizira svake godine 9. augusta u znak počasti žrtvama atomskog bombardovanja grada 1945. godine.

"Obustavili smo slanje pozivnog pisma izraelskom ambasadu u Japanu", rekao je gradonačelnik Nagasakija Shiro Suzuki na press-konferenciji.

Umjesto toga, grad mu je poslao pismo "poziva na trenutni prekid vatre" u Pojasu Gaze, palestinskom teritoriju pod opsadom i napadima već gotovo osam mjeseci.

Pozvan predstavnik Palestine u Japanu

Suzuki također obustavu poziva Izraelu opravdava željom da se izbjegnu mogući incidenti tokom ceremonije, zbog kritične humanitarne situacije u Gazi i napetosti koje ona izaziva u mnogim zemljama.

Nagasaki je, pak, kao i svake godine pozvao predstavnika Palestine u Japanu, rekli su za AFP. Izraelska ambasada u Tokiju još nije reagirala.

Dana 9. augusta 1945., tri dana nakon prvog atomskog bombardovanja u historiji, grada Hirošime, Nagasaki je doživio istu sudbinu, s oko 74.000 žrtava na licu mjesta.

Nakon ova dva američka bombardiranja koja su ubrzala kapitulaciju Japana i kraj Drugog svjetskog rata, Hirošima i Nagasaki postali su gradovi simboli mira i nuklearnog razoružanja.

Oba grada imaju tradiciju pozivanja uglednika iz cijelog svijeta na svoje godišnje komemoracije. Predstavnici Rusije i Bjelorusije tamo više nisu dobrodošli od invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Za razliku od Nagasakija, Hirošima je nedavno odlučila pozvati ​​Izrael na vlastitu ceremoniju 6. augusta, što je izazvalo kritike.

Hirošima nikada nije pozvala palestinskog predstavnika na ovaj događaj, pišu lokalni mediji.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo