04.06.2024 / 13:06 Svijet - Saeed Abyar

U izraelskom vazdušnom napadu u Siriji ubijen iranski oficir

U izraelskom vazdušnom napadu u Siriji ubijen iranski oficir
Foto: IRNA

Iranski zvaničnik ubijen je u izraelskim vazdušnim napadima u blizini sirijskog grada Alepa, gotovo dva mjeseca nakon što je Islamska republika Iran upozorila da će uzvratiti na napade, ukoliko se oni nastave.

Saeed Abyar, član Islamske revolucionarne garde (IRGC), bio je jedan od 17 ubijenih u napadu u ranim jutarnjim satima 3. juna, javlja novinska agencija Tasnim povezana sa IRGC-om .

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku, ni IRGC ni iranska vlada nisu zvanično komentarisali napad na Alep.

Ipak, privremeni ministar vanjskih poslova Irana, Ali Baqeri Kani, stigao je u Siriju 4. juna u sklopu regionalne turneje koja je dan ranije započela u Libanu.

Abyar je prvi zvaničnik IRGC-a ubijen u izraelskom napadu od bombaškog napada na kompleks iranske ambasade u Damasku 1. aprila. U tom napadu ubijeno je sedam pripadnika IRGC-a, uključujući dva generala.

Iran je odgovorio lansiranjem raketa i bespilotnih letjelica protiv Izraela i upozorio da je uspostavljena "nova jednačina" prema kojoj će Teheran uzvratiti na sve izraelske napade na njegove interese u regionu.

Raz Zimmt, viši istraživač u izraelskom Institutu za studije nacionalne sigurnosti, rekao je za RSE da je izraelska meta vjerovatno bila skladište municije, a da je Abyar bio jedan od ljudi koji su bili u blizini mjesta udara.

Bez obzira na to, prema njegovoj ocjeni, Izrael je pokazao da ga iranske prijetnje odmazdom ne sputavaju, što pokazuju njegovi kontinuirani udari u Siriji, gdje IRGC godinama održava kontingent takozvanih vojnih savjetnika.

"Nisam uvjeren da Iran, a time i Izrael, razumiju što je 'nova jednačina", kaže Zimmt

(Vijesit.ba/RSE)

Izdvajamo