03.06.2024 / 22:24 Svijet - Odgovor Washington

Bijela kuća osporava Netanyahuove tvrdnje o "raskoraku" sa SAD-om

Bijela kuća osporava Netanyahuove tvrdnje o "raskoraku" sa SAD-om
Screenshot: X
Bijela kuća oštro je osporila u ponedjeljak sugestiju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da postoji "raskorak" između bliskih saveznika u pogledu prijedloga za kraj osmomjesečnog rata u Pojasu Gaze.

Netanyahu je navodno rekao izraelskim zakonodavcima u ponedjeljak da je prijedlog u tri faze, kako ga je u petak iznio američki predsjednik Joe Biden nepotpun, dodajući da postoji "raskorak" između plana i načina na koji ga je američki lider predstavio javnosti.

- Rat će biti zaustavljen u svrhu vraćanja talaca i onda ćemo razgovarati. Postoje i drugi detalji koje američki predsjednik nije iznio javnosti - rekao je Netanyahu, prema izvještajima izraelskih medija.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država John Kirby tvrdi da je plan kreirao Izrael.

- To je izraelski prijedlog - rekao je Kirby i dodao da je Biden održao govor "kako bi otkrio javnosti da bi se vidjelo koliko dobro i sigurno su Izraelci iznijeli novi prijedlog, i da on pokazuje da oni zaista žele da to urade".

Kirby je rekao da ne zna na koji se raskorak misli.

- Čuo sam različite izjave koje su stizale iz Izraela. Izraelski ministar vanjskih poslova je i sam priznao da je to izraelski prijedlog i uvjereni smo da on tačno odražava taj prijedlog, na kojem smo radili s Izraelcima, tako da ne znam o čemu bi se moglo govoriti - kazao je Kirby.

Dodao je da Bijela kuća očekuje zvaničan odgovor Hamasa na plan nakon što je on predstavljen palestinskoj grupi u četvrtak navečer.

- Oni bi trebali prihvatiti dogovor. Ovo im daje ono što su tražili, a to je prekid vatre, i tokom vremena, i kroz faze, potencijalno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze. Dakle, oni bi trebali prihvatiti ovaj dogovor. To je dobro za narod Gaze, a oni samo trebaju ići naprijed - dodao je Kirby.

Hamas je rekao da će "pozitivno odgovoriti na svaki prijedlog koji uključuje trajni prekid vatre, potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze, napore za rekonstrukciju, povratak raseljenih i završetak sveobuhvatnog sporazuma o razmjeni talaca".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo