02.06.2024 / 20:21 Svijet - 'Neizdrživi pritisak'

Baloni sa smećem Pjongjanga izazvali bijes u Južnoj Koreji

Baloni sa smećem Pjongjanga izazvali bijes u Južnoj Koreji
Foto: Agencije

Sjeverna Koreja je u nedjelju, 2. juna saopćila da će prestati sa slanjem balona koji nose smeće preko granice u Južnu Koreju, ali su obećali da će nastaviti sa time ukoliko, kako navode, "antisjevernokorejskim leci" budu ponovo stizali s juga.

"Južna Koreja je vidjela kako je 'prljavo' i 'rasipnički' sakupljati smeće nakon što ga je Sjeverna Koreja poslala 15 tona, koristeći 3.500 balona", naveo je sjevernokorejski zamjenik ministra odbrane, Kim Kang Il, u izjavi prenesenoj na državnoj medijskoj stanici KCNA.

Južna Koreja je navela da će preduzeti "neizdržive" mjere protiv Pjongjanga zbog slanja balona sa smećem preko granice, što bi moglo uključiti propagandu iz zvučnika usmjerenih ka sjeveru, prenosi Reuters.

Objava iz kabineta predsjednika Jun Suk Jeola stiže nakon sastanka njegovog Nacionalnog savjeta za sigurnost, sazvanog u odgovor na, kako Seul tvrdi, više od 700 balona sa smećem, koje je Pjongjang poslao preko granice da bi ometao svog susjeda.

Savjet je osudio balone, i simultano ometanje GPS sistema, kao "iracionalnu provokaciju".

Seul nije isključio mogućnost da nastavi sa propagandom putem zvučnika, koju je zaustavio 2018. godine nakon samita sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Džong Unom, rekao je novinarima viši južnokorejski zvaničnik.

Sjeverna Koreja tvrdi da su baloni odmazda za propagandnu kampanju prebjeglih Sjevernokoreanaca na jug, ali i južnokorejskih aktivista, koji su redovno slali balone sa lecima usmjerenim protiv Pjongjanga, hranu, lijekove, novac i USB stikove sa K-pop muzičkim spotovima.

Baloni Pjongjanga sa smećem, kao što su opušci od cigareta, tkanina, papirni otpad i plastika su pronađeni širom Seula u noći sa subote na nedjelju, saopćila je Južna Koreja.

Navode da vojska prati startne tačke lansiranja balona, te da vrši izviđanja iz vazduha da pronađe i sakupi balone, na koje su okačene velike kese sa smećem.

Sjeverna Koreja je u srijedu poslala na stotine balona sa smećem, i tovarom obilježenim kao đubrivo preko granice, te su ih nazvali "iskrenim poklonima".

Seul je ljutito reagovao, rekavši da je potez Pjongjanga prizeman i opasan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo