01.06.2024 / 10:39 Svijet - Lloyd Austin

Ministra odbrane SAD-a poručio Kini: Amerika je sigurna samo ako je Azija sigurna

Ministra odbrane SAD-a poručio Kini: Amerika je sigurna samo ako je Azija sigurna
Foto: X

"Sjedinjen države mogu biti sigurne samo ako je Azija sigurna", izjavio je američki ministar odbrane Lloyd Austin u subotu u Singapuru, tvrdeći da je azijsko-pacifička regija "prioritet" za Washington.

Lloyd Austin dao je izjavu dan nakon razgovora s kineskim ministrom odbrane Dong Junom, koji je kineski glasnogovornik opisao kao "pozitivan".

"SAD može biti siguran samo ako je Azija sigurna i zato je dugo održavao svoju prisutnost u ovoj regiji", rekao je Austin na Shangri-La Dialogue, godišnjoj konferenciji o obrani koja traje do nedjelje i koja je posljednjih godina postala barometar kinesko-američkih odnosa.

Dodao je da unatoč sukobima u Evropi i na Bliskom istoku, Indo-Pacifik "ostaje prioritetno područje" za SAD. SAD nastoji ojačati svoje saveze i partnerstva u regiji, posebice s Filipinima, dok se nastoji suprotstaviti rastućoj vojnoj moći i utjecaju Kine.

Ovaj forum, na kojem sudjeluju brojni dužnosnici za odbranu iz cijelog svijeta, održava se sedmicu dana nakon velikih vojnih manevara pod vodstvom Kine, tokom kojih su kineski ratni brodovi i borbeni zrakoplovi okružili Tajvan, otok nad kojim Peking polaže pravo na suverenitet.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo