29.05.2024 / 17:38 Svijet - Oštar stav

Moskva protiv 'Samita mira': Lavrov poziva na otpor pritiscima Zapada

Moskva protiv 'Samita mira': Lavrov poziva na otpor pritiscima Zapada
Foto: TASS

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je druge države da odbiju učešće na švicarskoj konferenciji o Ukrajini od 15. do 16. juna i da ne podlegnu pritisku Zapada po tom pitanju, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

„Lavrov je također primijetio da je zastoj dobio globalnu projekciju jer Zapad u njega angažuje zemlje globalne većine, nastojeći da ograniče njihovu interakciju sa Rusijom. Ministar je pozvao da ne podlegnu pritiscima SAD i njihovih satelita i odbijaju poziv za učešće na 'Samitu mira' koji će se održati u Švicarskoj od 15. do 16. juna", saopćeno je iz Ministarstva spoljnih poslova, prenosi TASS.

Tokom svog govora, visoki ruski diplomata je istakao da cilj događaja u Švicarskoj nije "razmatranje načina rješavanja sukoba oko Ukrajine, kako se tvrdi, već razvijanje i iznošenje neprihvatljivog ultimatuma Rusiji".

Lavrov je govorio na okruglom stolu o ukrajinskoj krizi u Diplomatskoj akademiji. Događaj, organizovan uz pomoć Ministarstva inostranih poslova Rusije, okupio je preko 70 ambasadora i diplomata akreditovanih u Moskvi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo