13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

16.05.2024 / 09:19 Svijet - Američka operacija

Izgrađen plutajući mol za dostavu humanitarne pomoći u Gazu

Izgrađen plutajući mol za dostavu humanitarne pomoći u Gazu
Foto: U.S. Central Command

Izgrađen plutajući mol koji će omogućiti dostavu humanitarne pomoći u Gazu, a informaciju je objavila američka Centralna komanda (CENTCOM).

Osoblje je usidrilo molo oko 7:40 sati po lokalnom vremenu, "podržavajući humanitarnu misiju dostave dodatne humanitarne pomoći palestinskim civilima", saopćeno je iz CENTCOM-a. Mol je u srijedu doplovilo iz luke Ašdod, udaljene oko 30 milja, do plaže u Gazi.

Očekuje se da će kamioni u narednim danima početi prenositi humanitarnu pomoć na obalu, dok će Ujedinjeni narodi koordinirati distribuciju unutar enklave, izjavio je CENTCOM, dodavši da nijedan američki vojnik nije ušao u Gazu, piše CNN.

Sistem zajedničke logistike preko obale (JLOTS) sastoji se od dva dijela: plutajućeg mola gdje će se tereti iskrcavati i prilaznog puta koji će teret prenijeti do distribucijske tačke u Gazi.

U srijedu je Velika Britanija objavila da je njen prvi kontigent humanitarne pomoći, uključujući 8.400 privremenih skloništa, na putu iz Kipra za Gazu. Kipar je baza za humanitarnu pomoć koja će biti otpremljena u Gazu kroz pomorski koridor i mol.

"Pomoć će biti distribuirana unutar Gaze čim to bude izvedivo", saopćeno je iz Velike Britanije.

U međuvremenu, američka humanitarna pomoć već je pozicionirana na brodu u luci Ašdod za iskrcavanje kada mol bude spreman, saopćio je Pentagon.

Privremeni molo namijenjen je kao dopuna pomoći koja ulazi preko kopnenih prijelaza u Gazu. Početni cilj je omogućiti ulazak 90 kamiona humanitarne pomoći u Gazu svakog dana putem mola, navela je Velika Britanija, a taj broj bi mogao porasti na 150 kamiona dnevno kada molo bude potpuno operativno.

Na konferenciji za novinare u srijedu, viceadmiral Brad Cooper, zamjenik komadanta američkog Centralnog komanda, istaknuo je da molo nije namijenjen zamjeni kopnenih ruta u Gazi i da neće biti "američkih vojnih trupa na terenu u Gazi".

Također je objasnio kako će proces ići. Prvo, pomoć stiže na Kipar gdje se provjerava i priprema. Zatim, veliki trgovački brodovi dostavljaju tu pomoć do "plutajuće platforme" blizu obale Gaze, gdje je prenose na manje brodove koji mogu pristati na privremeni molo. Nakon što stigne na obalu, pomoć će biti distribuirana unutar Gaze od strane UN-a i Svjetskog programa za hranu.

Trenutno je "stotine tona pomoći spremno za dostavu i hiljade tona pomoći u pripremi", iz više zemalja, rekao je Cooper.

Prošle sedmice, CNN je izvijestio da SAD još uvijek imaju niz prepreka prije početka operacija JLOTS-a. SAD su pažljivo pratili da li će ono što su nazvali "ograničenim" izraelskim upadom u Rafah na jugu Gaze utjecati na privremeni molo. Osim toga, SAD još nisu završile planove o tome ko bi prevozio humanitarnu pomoć sa prilaznog puta do distribucijske tačke u Gazi.

U ponedjeljak je Pentagon saopćio da je ugovorio vozače za molo, iako nije htio otkriti ko su vozači.

"Mogu vam samo reći da je to treća strana koja obavlja taj posao, ali to je to", rekla je zamjenica glasnogovornice Pentagona Sabrina Singh na konferenciji za novinare. Kad humanitarna pomoć stigne u Gazu, Svjetski program za hranu UN-a će je distribuirati palestinskom stanovništvu.

U utorak je Ryder rekao da je sigurnost osigurana da omogući početak operacija JLOTS-a kada molo bude spreman.

"Uvjereni smo da ćemo imati potrebnu sigurnost", rekao je Ryder.

JLOTS će koštati oko 320 miliona dolara za prva tri mjeseca, prema Pentagonu.

Na konferenciji za novinare, Cooper je također adresirao sigurnosne zabrinutosti, rekavši da su SAD i Izrael razvili plan za zaštitu osoblja koji rade na projektu u tom području, iako nije podijelio više konkretnih detalja.

Dan Dieckhaus, direktor odgovora USAID-a, priznao je da postoji "konstantni rizik", ali je dodao da JLOTS i prilazni put nisu "izloženi dodatnom riziku osim onog koji već postoji u Gazi".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo