26.10.2024 / 09:25 Svijet - Ambasador BiH

Čardaklija za Vijesti iz Teherana: Nema vanrednog stanja, spavao sam mirno

Čardaklija za Vijesti iz Teherana: Nema vanrednog stanja, spavao sam mirno
Foto: Vijesti.ba / Ilustracija

Ambasador Bosne i Hercegovine u Iranu Nijaz Čardaklija kazao je za Vijesti.ba da je situacija u Teheranu i Iranu u potpunosti normalna, te da se život u toj zemlju odvija u potpunosti normalno, nakon sinoćnjeg napada Izraela na ovu državu.

Poručuje nam na početku razgovora da je i on posljednje informacije "pokupio" sa televizije.

"Upalio sam televiziju kao da sam u Sarajevu. Oni imaju 40-50 kanala ovdje. Programska šema je potpuno normalna. Nema nikakvih vanrednih vijesti. Teheran se uopšte ne prikazuje na televiziji. Dakle, ništa nije izmjenjeno", poručuje Čardaklija.

Dodaje da, pokazatelj koliko je situacija normala jeste da se prekoputa njihove ambasade nalazi bolnica u kojoj je preminuo bivši predsjednik Irana i da se tu ovoga jutra ruši objekat i da se čuju kako rade pneumatske pumpe.

"Znači, život ide dalje. Ja preko noći nisam čuo ništa. Spavao sam sasvim normalno. Međutim, kažu mi sada ovdje da su se čule eksplozije u Teheranu. Ako su ispaljene rakete, ti avioni su morali biti na velikoj udaljenosti. Te avione zaista niko nije čuo. Nisu se približili Iranu. Možda su u pitanju neke sabotaže. Istraga je u toku, a zvaničnih informacija iranskih organa nema", kazao je.

Na kraju navodi da se objavljuju poluzvanične informacije i da one nisu još provjerene.

"Ne postoje još informacije o šteti. Vjerujte mi, na televiziji još nema 'breaking news' informacija. Ništa se ne dešava. Meni je samo par kolega navelo da je se čulo par eksplozija. Mi smo na sjeveroistoku, a nešto još istočnije su se čule eksplozije. Također na jugu, prema aerodromu je bilo eksplozija, ali to je tako daleko od nas da ništa nisam čuo", zaključio je Čardaklija za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo