13.05.2024 / 20:13 Svijet - Tarqumiyah

VIDEO / Izraelci blokirali humanitarnu pomoć za Gazu, razbacali pakete s hranom

VIDEO / Izraelci blokirali humanitarnu pomoć za Gazu, razbacali pakete s hranom
Foto: X
Izraelski demonstranti blokirali su kamione s humanitarnom pomoći na putu prema Pojasu Gaze i po cesti razbacali pakete s hranom, što je najnoviji incident u nizu u vrijeme kada se Izrael obavezao omogućiti neprekinuti dotok humanitarnih potrepština u opkoljenu enklavu.

Četvero demonstranata, uključujući maloljetnika, uhapšeno je na protestu kod kontrolne tačke u mjestu Tarqumiyah, zapadno od grada Hebrona na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, prema saopćenju advokata koji zastupaju demonstrante, prenosi HINA.

Video snimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju demonstrante kako s kamiona na tlo bacaju potrepštine te sadržaj kartonskih kutija koji se prosipa po cesti.


Četvero ljudi je prošle sedmice uhapšeno na jugu zemlje u sličnom protestu Izraelaca, koji se protive slanju humanitarne pomoći u područje pod kontrolom islamističkog pokreta Hamasa, prema njihovim advokatima.

"U svjetlu incidenata remećenja javnog reda i mira, koji su se danas zbili, policija je započela istragu koja je dovela do uhapšenja većeg broja osumnjičenih osoba", objavila je izraelska policija u saopćenju, dodavši da istraga i dalje traje.

Izrael se suočio s teškim međunarodnim pritiskom da pojača dotok pomoći u Gazu gdje su međunarodne organizacije upozorile na ozbiljnu humanitarnu krizu koja prijeti stanovništvu od preko dva miliona ljudi.

Izraelske su vlasti jučer objavile da je otvoren novi prijelaz na sjeveru Gaze te da će privremena luka, koju su izgradile Sjedinjene Američke Države, uskoro biti otvorena.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo