13°C
Mostar 19°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 16°C

02.05.2024 / 20:14 Regija - Rezolucija o Srebrenici

Biserko za Vijesti: Vlast Srbije kolektivizuje odgovornost da izbjegne vlastitu

Biserko za Vijesti: Vlast Srbije kolektivizuje odgovornost da izbjegne vlastitu
Foto: Vijesti.ba / Ilustracija
Finalni prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici upućen je predsjedniku Generalne skupštine UN-a Dennisu Francisu i svim stalnim misijama UN-a.

Vijesti.ba sinoć su ekskluzivno objavile finalni prijedlog Rezolucije koja nosi naziv “Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995”, a koji možete pročitati na ovom LINKU.

Osnivačica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko za naš portal kaže da je „ovo grupna poruka, ne samo Srbiji nego svima onima koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince i cijelom svijetu da kažnjivost čeka svakoga ko se upusti u takve projekte, te u tom smislu se pominje i Haški tribunal što ima težinu jer podsjeća na sve ono što je taj liberalni međunarodni poredak ostvario u posljednjih 30-ak godina“.

“Odnosi između Srbije i regiona su trenutno veoma niski, što zapravo ona sama podstiče svojim ponašanjem, posebno kroz dogovaranje 'srpskog sveta', projekta koji je u posljednjih 10 godina veoma aktivan, kojeg podržava Rusija i koji ide ka reviziji 90-ih, što znači promjena granica na Balkanu. Oni ove granice smatraju privremenim, dok se ne stvore okolnosti da se oni redefinišu prema aspiracijama Beograda. Stoga smatram da je ova Rezolucija veoma važna bez obzira što ona dolazi sa zakašnjenjem, s obzirom da je u posljednjih 10 godina Zapad tolerisao ponašanje Beograda prema zemljama regiona“, kaže Biserko za Vijesti.ba.

Dodaje da se podilazilo Srbiji u nadi da će se ona okrenuti Zapadu, no to se nije desilo, a to dokazuje ponašanje Srbije u posljednjih nekoliko sedmica odnosno njen odnos prema članstvu Kosova u Savjetu Evrope i za Rezoluciju u Srebrenici u Generalnoj skupštini.

“Oni se sve to vrijeme oslanjaju na Rusiju, što očituje da se sve vrijeme oslanjaju i naginju autoritarnim režimima kao što su Mađarska, Rusija i Kina i pitanje je veliko da li će Srbija s ovakvom vladom uspjeti da se pozicionira u odnosu na ovu Rezoluciju i na evropske integracije što je veoma bitna stvar za pomirenje i normalizaciju odnosa na Balkanu“, kaže Biserko.

Na pitanje kako komentariše stavove većinske srpske elite da je ovo 'napad na srpstvo' i da će ovo 'unišiti buduće generacije', ona odgovara:

"Svi ti narativi imaju za cilj da prikriju odgovornost onih koji su sada na vlasti“.

Biserko navodi da “oni kolektivizuju odgovornost na taj način izbjegavaju svoju vlastitu“.

“Sve presude koje su donesene u Hagu su presude koje se odnose na pojedince. Dakle, Haški tribunal nije sudio državama nego pojedincima. Nažalost, taj narativ ima za cilj da homogenizuje srpski narod. Od kako je ova stranka došla na vlast poriče se bilo kakva odgovornost Srbije, glorifikuju se zločinci i na neki način se gura interpetacija da su samo Srbi žrtve“, zaključuje Sonja Biserko u razgovoru za Vijesti.ba.

K. Čopra

(Vijesti.ba)

Izdvajamo