19°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 24°C
Bihać 18°C

30.04.2024 / 12:13 Zanimljivosti - Inovativni pristup bečkog Prirodnjačkog muzeja

Prilagođavanje spomenika kulture klimatskim promjenama

Prilagođavanje spomenika kulture klimatskim promjenama
Foto: (c) NHM Wien, C. Rittmannsperger

Prirodnjački muzej u Beču kao spomenik pod zaštitom uspostavio je niz inovativnih mjera energetske efikasnosti, usmjeravajući se ka smanjenju potrošnje energije i povećanju korištenja obnovljivih izvora energije. Muzej nastoji biti primjer kako se tradicija i moderno mogu uspješno spojiti u borbi za očuvanje prirodnih resursa i zaštite okoliša za buduće generacije.

Cilj je dati značajan doprinos održivom razvoju, ne samo u Austriji, već i u cijeloj Evropi i svijetu. To se postiže putem istraživanja, otvaranja zbirki i zgrade za javnost, pristupačnosti za sve građane, inkluzivne komunikacije naučnih spoznaja te postizanju što veće ekološke neutralnosti u radu muzeja.

Implementacijom modernih sistema grijanja i hlađenja, poput termostatskih glava sa zaštitom protiv krađe na radijatorima uz poštovanje zaštićene arhitekture zgrade, te uvođenje LED rasvjete, muzej je uspio značajno smanjiti potrošnju energije. Korištenje solarnih panela za povećanje udjela obnovljivih izvora energije, kao i istraživanje potencijala geotermalne energije za daljnje smanjenje emisija CO2, sastavni su dio ovog napora.

Osim toga, muzej primjenjuje različite mjere kako bi spriječio prekomjerno zagrijavanje zgrade tokom ljetnih mjeseci. To uključuje postavljanje tendi na vanjskim prozorima da bi se smanjilo direktno izlaganje sunčevoj svjetlosti unutar zgrade. Muzej revitalizira i ventilaciju u zgradama – zračne kanal – uvedene prije modernih sistema za grijanje i hlađenje. Ove mjere pomažu u održavanju ugodne temperature unutar zgrade tokom ljeta.

Sa svojom bogatom historijom dugom preko 270 godina, muzej predstavlja jedinstvenu instituciju koja čuva više od 30 miliona predmeta, nastalu iz carskih zbirki 18. vijeka. Muzejska zgrada predstavlja arhitektonsko remek-djelo koje se koristi za čuvanje, istraživanje i prezentaciju ovih neprocjenjivih kolekcija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo