11°C
Mostar 18°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C

14.04.2024 / 22:55 Svijet - Analiza Jeremy Bowena

BBC: Ako Izrael posluša Bidena da ne uzvrati, Bliski istok bi mogao odahnuti

BBC: Ako Izrael posluša Bidena da ne uzvrati, Bliski istok bi mogao odahnuti
Foto: Agencije

Dok Izrael raspravlja o odgovoru na napad Irana, mogu li SAD i saveznici prestati kliziti u sveopšti rat?

Jeremy Bowen, urednik BBC-ja za Bliski istok, piše da je izraelski ratni kabinet koristio provjerenu frazu da opiše svoje sljedeće poteze protiv Irana. 

- Izrael bi odgovorio "na način i u vrijeme po našem izboru". Benny Gantz, opozicioni lider koji se pridružio ratnom kabinetu nakon napada Hamasa 7. oktobra, naglasio je koheziju Izraela i njegovih zapadnih saveznika. "Izrael protiv Irana, svijet protiv Irana. Ovo je rezultat. To je strateško dostignuće koje moramo iskoristiti za sigurnost Izraela." 

Riječi koje je Gantz koristio ne isključuju još jedan napad na iransku metu, ili prvi otvoreni izraelski napad unutar Irana (Izrael je više puta pogađao iranski nuklearni program, cayber napadima i ubistvima zvaničnika i naučnika). Ali možda će biti vremena za diplomatski odgovor koji predsjednik Joe Biden želi na sastanku koji je sazvao G7, najbogatijih zapadnih zemalja. Ova najnovija eskalacija rata koja se proširila na Bliski istok otkako je Hamas napao Izrael počela je prije dvije sedmice, kada je Izrael napao kompleks iranske ambasade u Damasku. U vazdušnom napadu 1. aprila ubijen je viši general, njegov broj dva i drugi pomoćnici, piše Bowen.

On navodi da odluka o napadu nije koordinirana sa Amerikancima. 

-.Izrael je vjerovatno procijenio mogućnost da se ubiju visoki komandanti iranskog Korpusa straže Islamske revolucije (IRGC) kao rizik koji vrijedi preuzeti. Izrael javno nudi neuvjerljiv argument da je prisustvo visokih vojnih oficira u diplomatskim prostorijama učinilo zgradu legitimnom metom. Još važnija je činjenica da je Iran odlučio protumačiti zračni napad kao napad na vlastitu zemlju. Vrlo brzo je bilo jasno da će Iran odgovoriti. Iranska poruka nije prenošena guranjem i namigivanjem, već nedvosmislenim izjavama njegovog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija. Izrael, SAD i njihovi saveznici imali su dosta upozorenja. Gospodin Biden je imao vremena da se vrati u Bijelu kuću sa vikend putovanja u svoju rodnu državu Delaware. Iran je odlučio da napad ne započne sa supersoničnim balističkim projektilima, već sa sporim dronovima, koji su bili na radarskim ekranima dva sata dok su se približavali svojim ciljevima.

- Bio je to veći napad nego što su mnogi analitičari očekivali od najvećeg izraelskog neprijatelja; ima dosta razloga za mnoge Izraelce da očekuju odgovor sa svoje strane. Iran je po prvi put lansirao oružje - oko 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila - sa svoje teritorije na Izrael. Gotovo sve ih je zaustavila ogromna protivvazdušna odbrana; Vlastite značajne sposobnosti Izraela, koje podržavaju SAD, Velika Britanija i Jordan. Njihovi saveznici, posebno SAD, su im u velikoj mjeri pomogli tokom noći. 

- Predsjednik Joe Biden ponovio je svoje obećanje: "gvozdenu" sigurnost za Izrael, u suštini rekavši da vam "čuvamo leđa". Zauzvrat, Amerikanci žele suzdržanost od Izraela. Predsjednik Biden poslao je premijeru Benjaminu Netanyahuu jasnu poruku. Iranski napad je osujećen, Izrael ima pobjedu, stoga nemojte dalje eskalirati odgovorom vojnim udarima na iransko tlo. 

- Jedan viši zapadni diplomata mi je rekao da je sada od vitalnog značaja podvući crtu, zaustaviti dalju eskalaciju. Čini se da je povlačenje crte i Iranska nada. To je signaliziralo da je odgovoreno na izraelski napad u Damasku; samo će dalje eskalirati ako bude ponovo napadnut. Čini se da Iranci žele smiriti dvije sedmice krize i prijetnji koje su započele izraelskim napadom na njihov diplomatski kompleks u Damasku, navodi Bowen.

- Možda se Iran nadao da će učiniti više štete nego što jeste. Ili je možda otvoreno govorilo o svojim planovima da Izraelu da manje razloga za uzvrat. Iran je želio vratiti osjećaj odvraćanja koji je izgubio kada je Izrael napao kompleks u Damasku. To bi moglo biti teže nakon što su Izrael i njegovi saveznici zaustavili gotovo sve projektile koji su im ispalili. To nije bio napad punog razmjera na Izrael. Iran je godinama gradio svoje raketne snage. Mogao je ispaliti mnogo više oružja. Hezbolah u Libanu bi se uključio u sveopštu ofanzivu, ali nije. Libanonska milicija i politički pokret najjači je saveznik Irana, s arsenalom raketa i projektila. Premijer Netanyahu bi mogao biti zadovoljan načinom na koji je iranski napad uklonio Gazu sa naslova. To mu daje predah od humanitarne katastrofe i neuspjeha Izraela da postigne svoje ratne ciljeve oslobađanja talaca i slamanja Hamasa.

- Prije nekoliko dana, međunarodni fokus bio je na razdoru između Bidena i Netanyahua zbog gladi izazvane izraelskom blokadom Gaze. Sada govore o jedinstvu. Gospodin Netanyahu se također može predstaviti kao odlučan i razuman vođa, zaštitnik svog naroda, iako njegovi brojni neprijatelji u Izraelu žele da ga sklone s funkcije. Kažu da je njegova nepromišljena, nesigurna politika prije 7. oktobra dovela do toga da Hamas vjeruje da je Izrael ranjiv. Ono što se nije promijenilo je da Amerikanci žele pronaći način da zaustave klizanje u sveopšti bliskoistočni rat. 

- Pređene su crvene linije - napad Izraela na diplomatsku stranicu i direktan napad Irana na Izrael. Odmah su neki izraelski desničari zatražili odgovor. Ti pozivi neće prestati. Posao diplomata u G7 biće da spreče ulazak regiona u štetni širi sukob. Klizanje je bilo sporo, ali i postojano i u jednom pravcu, ka katastrofi, u šest mjeseci otkako je Hamas napao Izrael. Ako Izrael posluša savjet predsjednika Bidena da ne uzvrati udarac, Bliski istok bi mogao odahnuti. Nikako nije sigurno da je ovo kraj ove opasne epizode.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo