10.04.2024 / 16:53 Svijet - Sporazum o prekidu vatre

Hamas: Nemamo 40 živih izraelskih talaca za razmjenu

Hamas: Nemamo 40 živih izraelskih talaca za razmjenu
Foto: Arhiv

Hamas je kazao da trenutno nije u mogućnosti identificirati i pronaći 40 izraelskih taoca potrebnih za prvu fazu sporazuma o prekidu vatre, navode izraelski dužnosnik i izvor upoznat s pregovorima; što bi moglo značiti da je mrtvo više taoca nego što je poznato.

Pregovarači su zatražili da Hamas tokom prvih šest sedmica stanke u borbama oslobodi 40 talaca; uključujući sve žene, kao i bolesne i starije muškarce. Izrael bi u zamjenu iz zatvora pustio stotine palestinskih zatvorenika.

Hamas je rekao međunarodnim posrednicima, među kojima je Katar i Egipat, da nema 40 živih talaca koji ispunjavaju navedene kriterije. Izvor upoznat s pregovorima navodi za CNN da je Izrael tokom višemjesečnih pregovora nakon posljednjeg prekida vatre više puta tražio popis taoca.

Hamas je kazao kako je potreban prekid borbe kako bi mogao pronaći i prikupiti taoce, što isti argument koji je iznio u novembru prije jednosedmične stanke koja je završila nakon što Hamas nije predao dodatne zarobljenike.

Ured izraelskog premijera je danas priopćio da je umrlo 33 od 129 talaca iz napada 7. novembra. Preživjeli taoci su smješteni kod različitih članova i frakcija Hamasa, kao i kod drugih militantnih skupina.

Vjeruje se da su većina od gotovo 100 talaca koji su ostali živi muški pripadnici IDF-a ili muškarci u dobi za vojnu rezervu. Hamas će ih vjerojatno pokušati zamijeniti tokom kasnijih faza pregovora, kada će zatražiti značajnije ustupke.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo